Festival fashion.

De komst van het warme weer markeert het begin van de festival seizoen, en dat is goed nieuws voor alle „fun-loving fashionistas”. Het is de tijd van het jaar waarbij je jouw passie voor mode met buitengewone kleding kunt tonen. Met de focus op Seventies stijlen en bohemian mode dit seizoen, heb je geen tekort aan elegante opties. Of je nu nieuw bent in de festival scene of een doorgewinterde veteraan, er is in 2015 een bredere selectie van festivalwaardige kleding om te verkennen dan ooit tevoren. Van klassieke festival looks tot hete nieuwe trends, hier lees je alles wat je moet weten over festival mode voor je volgende festival avontuur.

Ken je klassiekers

Het lijkt misschien vreemd om over klassieke looks te spreken als het gaat om de hedendaagse jeugdgeoriënteerde festivals, maar er zijn goede redenen waarom sommige festival looks ieder jaar hun aantrekkingskracht behouden. Het begint met het evenement zelf. Lange dagen van plezier in de buitenlucht vragen om outfits die zowel zorgeloos als comfortabel zijn: kleding en accessoires die het goed doen met de omstandigheden en het weer, zonder je vrijgevochten stijl te beperken.

Weerafhankelijke standaarden

Voor zonovergoten muziekfestivals variëren klassieke stukken van kanten jurken en korte denim shorts voor het dansen tot gesloten sandalen en platte schoenen waarmee je gemakkelijk van het ene podium naar het andere podium loopt. Een bandana, hoofdband of haarornament die helpt je haar in stijl te houden als je beweegt op de muziek en zijn must-have klassiekers onder de accessoires. Bij kouder weer zijn een stijlvolle leren of suêde jas met franjes en een paar moto laarzen blijvende klassiekers voor elk type outdoor festival.

In de stemming voor plezier

Mode met een feestelijke uitstraling behoort ook tot de klassieke festival outfit. Kledingstukken als gebloemde jurken, zigeuner sjaals, boeren tops en flowerpower hoofdbanden roepen direct beelden op van zorgeloos festival plezier. Zelfs als je smaak voor mode de laatste trends volgt kunnen een paar klassieke items in je garderobe je in de festival stemming brengen en het algehele festival gevoel vergroten.

Trending festivalmode voor 2015

Alhoewel de festivalmode zich de afgelopen jaren tot een eigen stijl heeft ontwikkeld, zijn er ieder jaar weer nieuwe items die op het toneel verschijnen. De belangrijkste kanshebbers van dit jaar zijn radicaal anders dan in vorige seizoenen. De stijlen zijn simpeler, accessoires zijn eleganter en als het gaat om kleur dan nemen de neutrale tonen het over van de felle neon tinten. De Seventies invloeden zijn nog steeds sterk daarentegen, dus zijn er ook genoeg mod-, retro- en boholooks om uit te kiezen.

Black is back

Als de trendsettende mode die dit jaar gespot is bij het South by Southwest (SXSW) festival in Austin, Texas, een indicatie is, dan kan de kleur zwart dit seizoen een van de meest radicale afwijkingen van de klassieke festivalmode worden. De recente invasie van welgestelde techneuten in de festival scene is verantwoordelijk voor de nieuwe look. Met haar lange associatie met het intellectuele publiek, biedt de kleur zwart een vriendelijk alternatief voor de hippie vibe van traditionele festival kleding. Het dragen van een zwart polo shirt, een paar zwarte denim jeans of zelfs een zwarte kanten jurk maakt je festivaloutfit snel trendy.

Bandanas

Het Burning Man festival, dat ieder jaar gehouden wordt in Nevada's Black Rock Desert, is net zo beroemd om haar zandstormen als om haar grote kunstinstallaties. Het dragen van een bandana rond de nek maakt het daar gemakkelijk om de mond en neus te beschermen wanneer het stof opstijgt. Laat het maar aan de modewereld over om deze noodzaak om te zetten in een fashion statement. Dit jaar zijn gedessineerde bandana randen met franjes een must-have accessoire, of het festival nu plaats vindt in de woestijn of in het centrum.

Stijlverhogers

Als pop-icoon Taylor Swift goed heeft aangetoond kan het dragen van korte broeken en rokken met een hoge taille meer plezier geven en meer flirterig voelen dan het tonen van je middenrif. Shorts met een hoge taille zorgen ervoor dat benen er langer en slanker uitzien, en het valt niet te ontkennen dat ze ook comfortabeler zijn om te dragen. Een trendy korte denimrok is net zo chique en comfortabel. Hoge taille opties variëren van de ultrastijlvolle Saint Laurent shorts tot denimrokken van Alexa Chung voor AG Jeans. Verhef de look nog verder met de trendy festival schoenen van dit jaar: sexy gladiator sandalen.

Het jaar van de jurk

Terwijl je dit jaar geen tekort zult vinden aan dij-hoge shorts en rokken op de festivals zijn zomerjurkjes waarschijnlijk de sterren van de show, waarbij ontwerpen met dunne stoffen de hoogste waardering krijgen. Lichtgewicht materialen zorgen ervoor dat je koel blijft onder de hete zon, en ze bieden ook een gemakkelijke manier om je vrouwelijk en flirterig te laten voelen.

Op de jaren zeventig geïnspireerde patchwork- en bloemenjurken doen het ook goed. Trending stijlen omvatten jurken met blote schouders en jurken versierd met franjes en kwasten. Welke jurk je ook kiest, maak hem festivalwaardig door de jurk te combineren met schoenen als gladiator sandalen, open-tenen booties of stijlvolle sneakers. Complementeer de look met een trendy accessoire, zoals een hoed met brede rand om de zon uit je ogen te houden of een trendy bucket bag om je spullen mee te nemen.

Of je nu je innerlijke kind de vrije loop wilt laten of dat je jouw trendsettende stijlen wilt tonen, festivals geven je de mogelijkheid om je garderobe uit te breiden met de meest creatieve looks van dit jaar. Mis je kans niet om te experimenteren en plezier hebben met de beste festivalmode van dit seizoen.