Overhemdjurken en polojurken.

De grote Amerikaanse, inmiddels overleden, ontwerper Halston wordt gezien als de uitvinder van de overhemdjurk tijdens de vrouwen bevrijdingsbeweging van de jaren 1970, dus is het geen verassing dat dit jaar, de op de jaren zeventig geïnspireerde retro mode, meerdere uitingen van de inmiddels iconische kleding bevat. Van dichtgeknoopte klassiekers tot flirterige jurkjes met dij-zijsplitten, overhemdjurken behoren tot een van de grootste trends van het lente / zomer 2015 seizoen. Of je smaak nu gaat naar licht en luchtig of naar koel en sereen, je kunt overhemdjurken en polojurken vinden voor iedere gelegenheid.

Showstelende stijl

Een overhemdjurk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je in de stemming bent om iets gewaagds te dragen, maar de sexy overhemdjurken die dit jaar vertoond zijn door ontwerpers als Rebecca Minkoff en Charlotte Ronson veranderen zeker je mening. Beide ontwerpers tonen jurken met hoge spleten aan de zijkanten in collecties voor 2015. Met een grafische zwart-witte ontwerp van contrasterende strepen neemt Minkoff’s overhemdjurk in midi-lengte je eenvoudig van dag naar avond.

Vooruitstrevende ontwerpen

Terwijl ontwerpers als Ralph Lauren de klassieke op mannenmode geïnspireerde overhemdjurk hebben geüpdate met lichtgewicht leer en suêde, hebben de meest vooruitstrevende modeontwerpers de stijl een geheel nieuwe richting gegeven. Polojurken in een rechte lijn worden gedragen onder hoekige jasjes en over harembroeken. Een lange oversized sjaal en sneakers brengt alle elementen samen in een slimme straat-look die couture en cool eenvoudig vermengt.

Geüpdate elegantie

Aan de andere kant van het modespectrum vinden we Jason Wu’s collectie van polo- en blousejurken die verheven is tot avondkleding met dromerige prints, kralen en kristallen, en zachte, vloeiende stoffen zoals zijde en suêde. De collectie heet een palet van salie, koningsblauw en romig ivoor en zal iedereen aanspreken die op zoek is naar een sobere overhemdjurk met een tijdloze stijl. De Jason Wu lijn beschikt ook over een scala aan T-shirt vormen met colorblock shirts aan een rechte rok, dit creëert een veelzijdige uitstraling die eenvoudig meer casual kan worden met een paar pumps of juist chiquer met een glimmende tas, riem en hoge hakken.

Preppy polojurken

Of het nu gaat om een ontwerp met een klassieke polokraag of een jurk met korte mouwen en nautische strepen, er zijn in de collecties van dit jaar ook overhemdjurken voor wie een preppy look prefereert. Tommy Hilfiger heeft heldere kleuren als zalm en licht blauwgroen aan de lijn van marineblauwe polojurken toegevoegd terwijl Abercrombie & Fitch polojurken aanbiedt die een patroon hebben van brede pastel strepen. Alhoewel ze perfect zijn voor informele uitstapjes in de stad vereisen polojurken accessoires als een uitgesproken tas, een riem om de taille of een paar schoenen om een persoonlijke stijl aan de outfit toe te voegen.

Van moderne jurken in elektrische kleuren tot vrouwelijke jurken met een lage taille, overhemdjurken zijn dit jaar verkrijgbaar in meer stijlen, vormen en silhouetten dan Halston ooit had bedacht toen hij ze voor het eerst introduceerde vier decennia geleden. De brede selectie van overhemdjurken zijn verkrijgbaar in elke prijsklasse wat ervoor zorgt dat je ideale keuze zult vinden.