Rokjes.

Van Giorgio Armani en Stella McCartney tot Valentino and Channel, de grote modehuizen van de wereld hebben rokken in de hoofdrol in hun 2015 collecties. Over het algemeen is de grootste trend in rokjes dit jaar de neiging om te breken met tradities. Rokken met langere lengtes zijn te licht en luchtig om in de traditionele „maxi” categorie te vallen. Degene met splits zijn meer onthullend dan ooit te voren. Zelfs strakke kokerrokken en A-lijn rokken zijn getransformeerd in iets buitengewoons met de toevoeging van versieringen zoals franje, veren en knopen. Of je nu op zoek bent naar formele kleding of naar kleding die je kunt dragen tijdens een weekendje weg, je kunt modieuze rokjes vinden voor iedere gelegenheid.

De lange en korte versies

Alhoewel er geen tekort is aan rokken met een hoge zoom tijdens de modeshows, zijn het de rokken met een langere lengte die de meeste aandacht trekken in 2015. Of het nu gaat om vloerlengte, boven de enkel of net onder de knie, de nieuwe midi’s zijn gemaakt om te bewegen. Materialen zijn lichtgewicht en silhouetten zijn vol en bewegelijk. De meeste van de hedendaagse trendy lange rok stijlen zijn gebaseerd op de boho look die populair is geworden door de muziekfestivals, met wervelende hippiechique patronen en kleuren.

Als het gaat om korte rokjes denk dan eerder aan de zestiger jaren dan over-de-top sexy. De meest trendy korte rokjes van dit jaar refereren aan de originele mini met een simpele A-lijn vorm, en ze zijn vaak gemaakt van materialen met enig gewicht die helpen om de vorm van de rok te behouden. Ontwerpers van Alexander Wang tot Gucci bieden A-lijn mini’s aan met knopen aan de voorkant in materialen als wol en suêde. Stella McCartney heeft een figuurgevormde denim rok met knopen. Voeg een paar dijhoge laarzen toe om deze modieuze stijl af te maken.

Versieringen vragen de aandacht

Rokken hebben traditioneel ongecompliceerde vormen en silhouetten, maar dat veranderd dit jaar als ontwerpers zich richten op versieringen om een eigen stijl te tonen. Van volledige ontwerpen van rafels tot een zoom met kwastjes, rokken met franje waren goed vertegenwoordigt tijdens de lente/zomer 2015 modeshows. Veren krijgen dezelfde behandeling en voegen opvallende accenten en texturen toe aan anders simpele rokvormen. Een grote trend in versieringen is het gebruik ervan om de aandacht naar boven te leiden met een taille band, een stoffen uitstulping of een hippe versiering. Het is de perfecte look om te dragen met een korte top die een glimp van het middenrif laat zien.

De hybride tulp

De klassieke tulprok heeft haar naam van zijn taps toelopende vorm, die een beetje lijkt op een omgekeerde tulp bloem. Dankzij de opkomende stijl van rokjes met zomen die hoger zijn aan de voorkant dan aan de achterkant en de zijkanten, is er een nieuwe, vollere tulprok ontstaan. De hogere zoom maakt de belvormige tulprok sexyer en stijlvoller en geeft je ook meer ruimte om te bewegen. De tuliprok ziet er het beste uit wanneer het de aandachtstrekker is van je outfit, dus houdt accessoires zoals sieraden, handtassen en schoenen subtiel en discreet als je deze trendy rokkenstijl draagt.

„En Pointe” lange tutu rokken

Een van de meest populaire rokstijlen van dit jaar is lang en met een bloemenprint, dus is het geen verassing dat ontwerpers lange tutu rokken in hun 2015 collecties hebben opgenomen. Ideaal voor rode-loper-evenementen en formele feestjes, zijn ze zowel glamoureus als uiterst vrouwelijk. Of ze nu gelaagd zijn van fijne netstof, of vervaardigd zijn van een geribbelde stof van zijde, ze zijn te fijn voor minder formele zaken, dus bewaar ze voor een gelegenheid waar je wilt schijnen. Deze op balletkleding geïnspireerde look is het meest vleiend als het gedragen wordt met een strakke top of lijfje.

Rokken worden niet langer gezien als ongeïnspireerd garderobe basics, ze krijgen volop aandacht van ontwerpers dit jaar en dat is goed nieuws voor iedereen die er trendy uit wil zien zonder een fortuin uit te geven. Je vindt modieuze lengtes, vormen en stijlen voor ieder budget. Of het nu gaat om een gedurfde splitrok die gedragen wordt als een soort sarong in een vakantieoord of om een schortrok, ontworpen om te worden gedragen over een jurk, de opties zijn eindeloos als het gaat om de trendy rokken van 2015.