Veelzijdige vachtjes.

Mode met een vachtje is altijd populair tijdens het koude herfst/winter seizoen, maar de trend naar meer luxe ontwerpen maakt hen populairder dan ooit dit jaar. Ontwerpers als Michael Kors, Jason Wu, Oscar de la Renta en Gucci gebruiken bont in alles van stola's en jassen tot aan tassen en schoenen. Ook prominente ontwerpers als Stella McCartney en Ralph Lauren, gebruiken een overvloed aan imitatiebont in hun herfst/winter collecties. Het valt niet te ontkennen dat de stijlvolle high-fashion vachtjestrend volop aanwezig is dit jaar.

Opvallende stola’s

Als het gaat om imitatiebont dan heeft de stola een grotere indruk achtergelaten in de herfst/winter modeshows. In plaats van dat de bonten sjaal rond de schouders wordt gedragen in een sexy Marilyn Monroe stijl, draperen ontwerpers de stola over één schouder zodat een look wordt gecreëerd die evenwicht en vertrouwen uitstraalt. Alhoewel de meeste trendy stola’s dit jaar donker en naturel zijn kun je ook verrassingen vinden met prints en heldere kleuren. Van stola’s die tot je middel reiken en perfect met een dunne riem vastgezet kunnen worden tot exemplaren die tot de enkels reiken, iedere lengtevariatie is goed vertegenwoordigd.

Heldere kleuren en vrolijke prints

Van schapenvacht en shearling tot zachte en sensuele kunststoffen, mode gemaakt met bont alternatieven zie je overal dit jaar. Terwijl ontwerpers als Carin Rodebjer hun ontwerpen zoveel mogelijk op echt bont willen laten lijken vieren andere ontwerpers het verschil met een luchtige kijk op de harige stijlen. Mogelijkheden variëren van jassen met grote pluizige vachten geaccentueerd met speelse applicaties tot kleine roze harige sjaals.

Voor een vooruitstrevende stijl kun je moeilijk om de aantrekkingskracht van een imitatiebonten jas met een vacht in kleur of patroon heen. Heldere kleuren en vrolijke prints maken het eenvoudig om van de luxe en het comfort van een bontjas te genieten zonder je ouderwets of gedateerd te voelen. Imitatiebont heeft ook een weg gevonden naar de schoenenmode. Van sandalen en hoge hakken versierd met harige pompons tot instappers gevoerd met shearling, schoenen met een vachtje die een gevoel van plezier en humor uitdragen zijn een grote trend dit jaar.

Slimme accenten

Voor veel ontwerpers geldt ‚less is more’ als het gaat om mode met bont. Een vleugje van bont op de manchet of op de revers maakt zelfs de eenvoudigste outfit chique en verfijnd. Of het nu gaat om het bieden van een zacht contrast aan een strak ontworpen jurk of om het toevoegen van aantrekkingskracht aan een patchwork ontwerp, vachtjes worden ook gebruikt om de kwaliteit van de textuur te verhogen. Erg populair dit jaar zijn pluizige sjaals die je dubbelgeslagen als een bontkraag kunt dragen bij een jas, sweater of overhemdjurk. Een trendy handtas met bontaccenten maakt de outfit af.

Stijlzettende shearling

Traditioneel gebruikt als een warme stof voor kleding als winterjassen en laarzen wordt shearling opnieuw uitgevonden door creatieve ontwerpers om gebruik te kunnen worden als bont alternatief. Modehuizen van Altuzarra tot Thakoon laten de zachte kant van shearling zien, borstelen het, verven het en vormen het totdat zo zacht en dik is als echt bont. Je kunt shearling vinden dat gebruikt wordt als buitenstof voor jassen, vesten en truien, en het duikt ook op als accenten in andere stijlvolle ontwerpen.

Het herfst/winter seizoen biedt mode met vachtjes aan voor iedere smaak en budget. De grote hoeveelheid aan harige ontwerpen dit jaar biedt de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe texturen en materialen en tegelijkertijd trouw te blijven aan je persoonlijke stijl.