Espadrilles.

De beste modetrends duren meer dan één seizoen, en als het gaat om een lange levensduur, dan is het moeilijk om de schoenen over het hoofd te zien die synoniem geworden zijn met de zomer: espadrilles. Ze behoren al decennia lang tot de basisgarderobe van de zomer, en hebben een geschiedenis die terug gaat tot de 14e eeuw. De schoenen met de karakteristieke jute zool van touw waren al een enorme trend vorig jaar, en in 2015 zijn er nog meer variaties om uit te kiezen. Dankzij ontwerpers als Valentino, Chanel, Saint Laurent en Jimmy Choo blijven espadrilles in de aandacht van de modewereld staan dankzij slimme interpretaties van deze zomerse schoenen favoriet.

Terug naar de oorsprong van espadrilles

Afgeleid van het Catalaanse woord „esparto” voor een gras gebruikt om touw te maken, zijn espadrilles ontstaan in Catalonië en de Pyreneeën in het zonnige Spanje. Traditioneel gemaakt met een zool van juten touw en een canvas bovenkant, zijn het al meer dan 700 jaar lang populaire schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen in de regio. Sommige winkels in Spanje maken en verkopen al meer dan een eeuw lang espadrilles.

Espadrilles begonnen de aandacht van het modebewuste publiek te trekken gedurende de jaren 40 toen sterren als Lauren Bacall en Cary Grant ze droegen in populaire films. Maar het was niet voordat de Franse ontwerper Yves Saint Laurent ging samenwerken met de Spaanse espadrillefabrikant Castañer in de jaren 70 dat de schoenen de high-fashion status bereikten. Saint Laurent voegde een sleehak toe aan de schoenen waardoor een verhoogde stijl werd bereikt die momenteel nog steeds de espadrille ontwerpen beïnvloed.

Verken de espadrilles opties

Espadrilles speelden een belangrijke rol in de modieuze line-up van sandalen met brede bandjes en een open tenen van vorig jaar, en die stijl is in 2015 nog steeds trendy. Van peep-toe schoenen van Stella McCartney tot de linnen gebonden exemplaren van Tory Birch, high-end sandalen krijgen een ongedwongen, zomers gevoel wanneer ze afgezet zijn met het kenmerkende juten touw. Sleehak espadrilles zijn ook dit jaar een populaire optie in de sandaal ontwerpen. Tory Burch's linnen vastgebonden sandalen springen eruit, net als een stijlvol witte lederen ontwerp van Balenciaga.

Mogelijkheden zijn er ook in overvloed als het gaat om espadrilles met een platte zool. Je kunt flatform espadrilles vinden waar dikke lagen van jute touw de zolen sieren of balletschoenontwerpen waar het touw nauwelijks zichtbaar is. In klassieke ontwerpen is het vaak de bovenkant die het sterkste fashion statement maakt. Slimme ontwerpers gebruiken een verscheidenheid van texturen, kleuren, materialen en patronen om een eigentijdse look te geven aan de traditionele stijl.

Draag ze goed

Van espadrilles voor vrouwen versiert met metallic materialen tot zachte suêde ontwerpen voor mannen en met cartoons versierde stijlen voor kinderen, de brede selectie van beschikbare mogelijkheden zorgt ervoor dat er voldoende keus is voor ieder lid van familie. Voor vrouwen zien casual espadrilles er leuk en modieus uit bij alles van badpakken en shorts tot zomerjurken. Kies espadrilles met een oogverblindende kleur of patroon om stijl aan een paar vervaagde jeans toe te voegen. Voor mannen bieden espadrilles een luchtig alternatief voor sneakers en instappers.

Alhoewel het waar is dat de meeste espadrilles vormen van slijtage beginnen te vertonen aan het einde van het seizoen, is het ook juist de kortstondige kwaliteit die ze zo aantrekkelijk maakt om te dragen bij warm weer. Bewaar je beste designer espadrilles voor speciale gelegenheden en koop een aantal goedkope paren die je comfortabel kunt dragen voor de dagelijkse activiteiten. Of je ze nu draagt tijdens luie dagen op het strand of om te struinen door de stad, niets straalt zoveel zomermode uit als een trendy espadrilles.