Adidas Stan Smith.

Of het nu gaat om een little black dress of een helder witte blouse, sommige kledingstukken raken nooit uit de mode. Ze gaan de status van rage voorbij en worden onderdeel van de basisgarderobe, een must-have stuk waar iedere modieuze man of vrouw op rekent om hem of haar er in ieder seizoen weer goed uit te laten zien. Bekend onder de naam van de tennisster uit de zeventigerjaren, heeft de Adidas Stan Smith sneaker zeker een positie verovert in die elitelijst. Opnieuw geïntroduceerd in 2014 na een tweejarige afwezigheid, is de schoen stevig omarmd door een nieuwe generatie modebewuste fans.

Adidas: een winnende formule

Adidas oprichter Adolf Dassler heeft nooit kunnen bedenken hoeveel succes zijn bedrijf zou behalen toen hij begon met het maken van sportschoenen in zijn moeders bijkeuken na de eerste Wereldoorlog. De Beierse ondernemer wist echter iets van marketing. Met niets meer dan een koffer vol met sportschoenen met spikezolen wist Dassler de hardloper Jesse Owens te overtuigen om zijn schoenen te dragen tijdens de Olympische Spelen van 1936. Het was het begin van vele jaren van vruchtbare samenwerkingen met atleten van wereldklasse.

Tennis voor iedereen

Nadat de sportschoenen van hardlopers en voetballers waren getransformeerd richtte Adidas zich op tennis. In 1964 brak het merk met de traditie en vervaardigde haar eerste tennisschoen van leer in plaats van het gebruikelijke canvas. Adidas noemde de schoenen naar de Franse tennisspeler Robert Haillet die voorpaginanieuws was in die tijd, maar toen de atleet zich onverwacht terugtrok uit het spel begon het bedrijf te zoeken naar een nieuwe speler om de schoenen aan te prijzen. Met het oog op uitbreiding naar de Amerikaanse markt sloot Adidas in de zeventigerjaren een contract met Stan Smith en hernoemde de schoenen uiteindelijk naar deze topspeler.

Van de tennisbaan naar de catwalk

Toen de 21ste eeuw begon was de Adidas Stan Smith sneaker ‘s werelds meest verkochte tennisschoen geworden met meer dan 40 miljoen verkochte paren sinds de jaren zeventig. Door de jaren heen was de bijna geheel witte schoen onweerstaanbaar geworden voor zowel ontwerpers als creatieve fashionista’s. Het uiterlijk van de schoen werd versierd met alles van permanent marker en verf tot aan stickers en pailletten.

Adidas heeft ook goed gebruik gemaakt van de minimale stijl van de schoen. Het merk heeft tientallen limited editions gemaakt sinds de eerste introductie van de sneakers, waarvan er velen worden verzameld als kunststukken. Beroemdheden van ontwerper Raf Simons tot singer/songwriter Pharrell Williams hebben samengewerkt met Adidas om exclusieve collecties van het Stan Smith ontwerp te maken.

De klassieke aantrekkingskracht van het origineel

Ondanks de vele versies van de Adidas Stan Smith die over de jaren heen zijn verschenen beschouwen velen de minimalistische look van het origineel het geheim van de blijvende populariteit. Anders dan andere sportsneakers is de klassieke Adidas Stan Smith een volledig witte schoen, op de groene padding op de hiel en het logo op de tong na. In plaats van drie in het oog springende strepen aan de zijkant, zoals op de meeste schoenen van Adidas, heeft de Stan Smith drie diagonale rijen van geponste ventilatiegaten.

Dankzij de lange associatie van het spel met de goede dingen in het leven kijken modebewuste stylisten vaak naar de tennisbaan voor inspiratie voor verfijnde casual kleding. Verstoken van zware versiering is de strakke en eenvoudige Adidas Stan Smith eenvoudig te gebruiken voor gelegenheden buiten de baan. Met zijn karakteristieke low profile stijl is de lederen schoen de belichaming van casual chic, en werkt ook goed met outfits die te formeel zijn voor andere sneakers. Kortom, de originele Adidas Stan Smith sneaker is met bijna alles te combineren. Het is die veelzijdigheid die het een must-have item maakt voor iedere garderobe.