Converse All Stars.

Met een ontwerp dat atletische prestaties met jeugdige mode combineert hebben Converse All Stars van een langere populariteit genoten dan ieder andere casual sneaker. Bijna een eeuw geleden geïntroduceerd als schoenen voor professionele basketballers zijn de schoenen uitgegroeid in tot een blijvertje in de modewereld, gedragen van iedereen als Rhianna, Selena Gomez en Ed Sheeran tot Cate Blanchett en Michelle Obama. Als het merk de honderdjarige viering van de iconische schoenen nadert is het overduidelijk dat de All Stars niet snel meer uit de mode zullen raken.

Het begin van de mode icoon

De geschiedenis van het Converse merk begon in 1908 toen Marquis Mills Converse, een manager van de Boston schoenenfabriek, zijn eigen zaak ging starten. In het begin maakte de Converse Rubber Shoe Company vooral functionele schoenen als overschoenen en winterlaarzen, maar het stapte al snel over naar atletische schoenen voor sporten als tennis en voetbal.

In 1917 introduceerde het bedrijf de All Star, een basketballschoen met een rubberen zool, een canvas enkelhoge bovenkant en een witte rubberen neus. Het was het zachte canvas van de schoen die de sneaker direct succes bracht. Het lichtgewicht materiaal hielp om blaren te voorkomen door bezwete sokken.

Het Chuck Taylor effect

Het Converse merk dankt zijn langdurige succes aan de inspanningen van Charles Hollis "Chuck" Taylor. Taylor, geboren in 1901, was een professionele basketballer die net zo bekend was om zijn verkooptechnieken als om zijn bewegingen op de baan. Als een fan van de originele All Star schoenen nam hij de gelegenheid om voor het bedrijf te gaan werken. Om de schoenen te promoten reisde Taylor de gehele Verenigde Staten af om High School studenten het basketballspel te leren en de schoenen te verkopen.

Een culturele revolutie

Van de jaren veertig tot zestig was de Converse All Star de meest populaire sport-sneaker in de Verenigde Staten. Verkopen veroverden 80% van de markt. De klassieke zwart-met-wit stijl verscheen in 1949, en een reeks van kleurrijke opties volgde snel. Toen schoenenmerken atletische schoenen met betere ondersteuning en prestaties begonnen te leveren verdween All Stars echter van het sportveld. In de tachtiger jaren waren ze bekend als chique en betaalbare casual sneakers.

Van de grunge artiest Kurt Cobain en The Ramones punkrockband tot popsterren als Miley Cyrus en Katy Perry, de populariteit van All Stars onder muzikanten is nooit minder geworden. Bijna 500 films bevatten ook schoenen waar acteurs All Stars dragen. Vandaag de dag hebben limited editions en samenwerkingen met ontwerpers als Maison Martin Margiela, John Varvatos en Givenchy de schoen verheven tot high-fashion. Sterren van kisten Stewart tot Jodie Foster en Scarlett Johansson zijn gespot op de rode loper in hun Converse All Star.

Vooruitkijken

Het Converse merk, nu in eigendom is van het grootste sportschoenenmerk Nike, ondergaat een nieuwe culturele verandering. In 2015 werd de All Star II geïntroduceerd met sportieve verbeteringen als een schuim-gewatteerde binnenzool en gewatteerde inlegzool voor meer steun en comfort. Alhoewel deze schoen gemaakt is met functionaliteit als uitgangspunt ziet het geüpdatete ontwerp er van buiten net zo uit als de originele All Stars. Met Nike’s nieuwe benadering van de All Star is gekozen om de markt te verbreden door een schoen aan te bieden die net zo goed presteert als hij eruitziet.

Nike heeft echter duidelijk gemaakt dat degene die de voorkeur geven aan het origineel niets te vrezen hebben. Het Converse merk blijft gericht op de jonge modeliefhebbers die houden van de look van deze tijdloze klassieker. Gedragen op straat, strand of de rode loper, de blijvende aantrekkingskracht van de Converse All Stars maakt het een must-have fashionbasic voor iedere garderobe.