De baret maakt een comeback.

Na jarenlang verdwenen te zijn uit de modewereld, maakt de baret dit jaar een onverwachte maar superstijlvolle comeback. Trendsetter van dienst is Rihanna, die de baret opnieuw populair maakte. De popster woonde de herfst/winter Dior show bij en droeg één van de zwarte, lederen baretten uit de collectie. Mode-watchers noteerden dit en in geen tijd werd de baret het must-have hoofddeksel voor dit seizoen. De baret omlijst je gezicht en heeft een flatterende snit, waardoor dit hoedje heel goed hét accessoire van het jaar kan worden.

Een kleine geschiedenis

Al sinds het Bronzen Tijdperk vind je in Europa hoofddeksels die lijken op een baret. In de late Middeleeuwen werden de oversized versies populair onder mannelijke aristocraten en artiesten. Rembrandt liet zijn modellen vaak donkere baretten dragen, om nog beter zijn beheersing van de chiaroscuro te demonstreren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de baret een deel van de militaire outfit. Omdat het stevig op het hoofd bleef zitten, was het de perfecte keuze voor soldaten. Later werd de baret ook voor rebellen als Che Guevara hun favoriete hoofddeksel.

Onder artiesten en intellectuelen bleef de baret zijn aantrekking behouden. In het midden van de 20e eeuw werden baretten vooral geassocieerd met ruimdenkende dichters, regisseurs, beatniks en hipsters. Rond dezelfde tijd adopteerden ook vrouwen de baret als een trendy mode-accessoire.

Timing is alles

Waarom de baret plots terug in fashion opduikt? We kunnen niet alle krediet geven aan de voorbeelden van baret-dragende beroemdheden als Rihanna, Bella Hadid en Kendall Jenner. Omwille van de associatie met kunst, intellect en rebellie, is de baret het perfecte accessoire voor vrouwen die klaar zijn om hun plaats in de wereld op te eisen. Geen nood, je hoeft geen politieke statements te doen om dit chique hoedje te dragen, ook als stijlaccessoire werkt de baret perfect. Of het nu gaat om een kasjmieren exemplaar met glinsterende kristallen of een stoere versie met het woord “respect” op de voorkant, het moment is aangebroken om een gepersonaliseerd modestatement te maken!

Shaped for Style

Om je boodschap luid en duidelijk de wereld in te sturen, vermijd je beter om je baret te schuin en parmantig op je hoofd te zetten. Het laatste wat je wilt is eruitzien als een parodie op een Franse schilder. Om er kalm en zelfzeker uit te zien, volg je het voorbeeld van Rihanna en plaats je de baret dwars over je voorhoofd en bedek je de bovenkant van je oren. Ga je voor een chille cool-girl look, draag je de baret iets meer naar achteren op je hoofd, als een stoer aureooltje. Als je de baret toch aan één kant wilt dragen, kies dan een stijl met wat volume en structuur, net als één van de favoriete looks van de Hertogin van Cambridge, aka Kate Middleton.

What lies beneath

De manier waarop een baret is vervaardigd, maakt een groot verschil voor de pasvorm, bovendien kan de binnenkant je kapsel beïnvloeden. Een ripsband of haarspeld bijvoorbeeld, kunnen ervoor zorgen dat je hoed niet glijdt op je hoofd. Anderzijds zorgt een geborstelde voering voor minder statische elektriciteit, zodat je haar niet alle kanten uit gaat als je de hoed afneemt. Bij de meeste baretten is de hoofdband naar binnen gevouwen voor een strakke, subtiele stijl. Als de hoofdband zich aan de buitenkant bevindt, krijgt je baret een militaire look.

Trendy baretten voor elke outfit

Om je outfit stijlvol af te werken vind je een modieuze baret voor elke gelegenheid. Van speelse stijlen compleet met konijnenoren tot hipster versies met graffiti op de voorkant, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je op zoek naar een veelzijdige baret die je makkelijk kan combineren? Kies dan voor een klassieke versie in vilt, mohair of kasjmier. Deze strakke stijl vind je in elke kleur van de regenboog.

Dankzij Dior en Rihanna, is zwart leder het meest trendy materiaal voor baretten dit seizoen. Ook versies in fluweel en velours zijn populair. Je vindt bovendien heel wat baretten die ontworpen zijn voor eerder formele gelegenheden, vaak smaakvol versierd met kristallen, parels of sterretjes in subtiele patronen. Elegante exemplaren met sluiers zijn ook heel trendy dit najaar. Of je nu een aanvulling zoekt op je militaire stijl, je maxi dress of jeans met zijden blouse, je vindt voor elke gelegenheid een baret die je outfit perfect afmaakt!