De Breton top.

De Breton top - gekenmerkt door zijn blauwe en witte horizontale strepen - is geëvolueerd van een functioneel kledingstuk, dat gedragen werd door hardwerkende zeelieden, in een icoon van de geraffineerde casual stijl. Deze favoriet onder ’s werelds vooraanstaande ontwerpers, en veelzijdige top, vertoont nog geen teken dat ze snel uit de mode zal raken. Weinig kledingstukken worden direct geassocieerd met de zee, zon en zomers plezier, en met haar kleurrijke geschiedenis en couture erfgoed biedt de Breton top eindeloze mogelijkheden om je gevoel voor mode te laten zien.

Man overboord!

Gestreepte nautische kledij verscheen het eerst in de 17e-eeuw toen de Europese zeemannen ze begonnen te dragen om een overboord gevallen man meer te laten opvallen. Het van schepen in de ruwe zee vallen was een regelmatige gevaar voor 17e-eeuwse matrozen, en donker gekleurde kleding maakte het lastig om de mariniers te zien in het diep donkerblauwe water. Franse zeelieden werden bekend voor het dragen van de blauw met wit gestreepte gebreide tops die ‘mariniêre’ werden genoemd. In 1858 adopteerde Frankrijk de sweater als onderdeel van het Franse marine-uniform in Bretagne, en kwam zo aan zijn naam: Breton.

Het Coco Chanel tijdperk

Coco Chanel was vastbesloten om de wereld van de damesmode te veranderen toen ze haar eerste boetiek opende in 1913, mede hierdoor koos ze voor een Franse badplaats in plaats van Parijs om haar collectie voor het eerst te tonen. Chanel begreep dat elite op vakantie meer open zouden staan voor haar ongedwongen stijl dan stedelingen. Haar versie van de Breton top stond centraal in de lijn van op het maritieme thema geïnspireerde kleding. Gecombineerde met een uitlopende matrozenbroek trok het jersey breisel de aandacht van de modewereld en hielp het de carriêre van het mode-icoon te lanceren.

De klassieke Breton top

Dunne witte horizontale lijnen tegen een navy blauwe achtergrond kenmerken de klassieke Breton sweater met wijde hals, een zomerse favoriet die nooit uit de mode raakt. De traditionele vorm is hoger dan zijn nautische origineel, echter, met een zoom die net valt onder de taille. Klassieke Breton stijlen bevatten ook lichtgewicht T-shirts en cropped topjes, die vaak gedragen worden met een helder witte blouse of blauwe blazer. Broeken met wijde pijpen en bootschoenen maken een klassieke Breton perfect voor een excursie bij het water. Gedragen met een kokerrok en een paar stijlvolle hoge hakken werkt de Breton top ook goed in een modieuze outfit voor naar kantoor.

Moderne Breton looks

Nautische kleding is erg trendy dit jaar, met nieuwe collecties die een brede range van chique variaties van de klassieke Breton top laten zien. Van Ralp Lauren’s mosgroene variaties tot Giorgio Armani's zigzag strepen, je vindt dit jaar geen gebrek aan slim ontworpen Breton tops. De keuzes bevatten ultradunne strepen, die de Breton stijl een slimme en geraffineerde look geven, als ook tops met grote gekleurde banden gemixt met smallere strepen. Details als uitsparingen en lage neklijnen maken het eenvoudig om een Breton top te vinden voor iedere gelegenheid.

Voor een frisse benadering van de stijl kun je kijken naar geribbelde truien met verschillende maten strepen van boven naar beneden of ga voor lang met een breisel dat over de heup valt voor een comfortabele elegantie. Als het gaat om kleur dan zijn helder oranje en rood net zo trendy als de klassieke blauw met wit combinatie. Het gezamenlijke kenmerk dat alle Breton tops delen is hun vermogen om een gevoel van zorgeloze stijl op te roepen, dus mis de kans niet om dit modieuze kledingstuk te dragen wanneer je een outfit wilt verlevendigen en je stemming wilt verbeteren.