De trends van volgend seizoen.

Veel winkels zijn al begonnen met het inkopen van de nieuwe mode voor het warme weer en de winter-collectie moet hiervoor plaats maken. Met de grote hoeveelheid spannende nieuwe looks die er zijn is het ten aanzien van de must-have kleding voor het nieuwe jaar het moment om een voorsprong op anderen te nemen. Doe nu je voordeel met de winter-sales en profiteer van de voorspellingen van de trend-watchers voor 2016.

Lingerie looks

Zoals blijkt uit het aantal modehuizen wat op lingerie beïnvloedde kleding in hun collecties toont, staat mode die geïnspireerd is op de slaapkamer bovenaan de lijst van trends voor 2016. Ontwerpers van Saint Laurent tot Celine en Alexander Wang tonen dunne nauwsluitende jurkjes die populair werden in de jaren '90 bij de presentaties van hun lentecollecties. Onderjurken, nauwsluitende hemden en kanten beha's van hoge kwaliteit bieden je uitstekende mogelijkheden als je op zoek bent naar ondergoed wat als bovenkleding te gebruiken is. Luxe satijnen pyjama's of chique zijden kimono's zijn ook helemaal in.

De jaren '90 op herhaling

Als aanvulling op de de jurkjes in de stijl van onderjurken die geïnspireerd zijn op de jaren '90, maken ook een aantal andere trends uit het wellustige mode-decennium een comeback. De leren jassen, motorlaarzen en grafische T-shirts die de grunge-mode kenmerkten zijn weer trendy, en de kleurrijke mix van patronen die populair werd door de muziekvideo's van pop, hip-hop en rap uit de jaren '90 keren ook weer terug. Er is zelfs een nieuwe generatie trainingspakken verschenen in de lente- en zomercollecties.

Golvende ruches

Ruches staan bovenaan bij de trendy verfraaiingen voor 2016 en werden nog nooit in een zulke grote hoeveelheden en variëteiten aangeboden. Vrouwelijke blouses en jurken met ruches rond de hals zijn andere trends uit jaren '90 die terugkomen in veel collecties voor lente en zomer, maar de afwerking die de meeste aandacht krijgt zijn grote, oversized ruches die als golven langs jurken, rokken en jasjes afhangen. De op flamenco geïnspireerde ruches hebben een sculpturale kwaliteit die zelfs aan hele gewone kleding voor het warme seizoen een verfijnd tintje geven.

Victoriaanse romantiek

Maar weinig trends voor 2016 zijn zo vrouwelijk als de Victoriaanse kledingstijl die dit jaar de shows voor lente en zomer siert. Wie goed kijkt zal ontdekken dat de romantische, damesachtige looks niet zo preuts en netjes zijn als je zou verwachten van authentieke kleding uit die tijd. Lagen van pure chiffon en kant bieden een prikkelende glimp aan van alles wat er onder zit. Flinterdunne topjes met lange mouwen of kanten blouses gedragen onder vrouwelijke jurken laten je genieten van de charme van de Victoriaanse kledingstijl terwijl je luchtig, comfortabel en sexy gekleed bent voor het warme seizoen.

Trends met prints

Als het gaat om trendy prints en patronen, denk dan groot. Veel van de bloemen, ruiten en strepen die het afgelopen jaar zo populair waren zijn teruggekeerd op een uitvergrote schaal. Opvallend zijn de brede zwart-witte strepen die overvloedig in de collecties zijn opgenomen door ontwerpers van Thakoon en Calvin Klein tot Prada. Uitvergrote boerenbont-prints en -plaids geven ook een nieuwe draai aan de klassieke prints. Het geheim van het succesvol en modieus dragen ervan zit in het simpel en eenvoudig houden van de snit en het silhouet.

Kleurige kleding

Van neutrale serene tinten en zachte pastels tot felle explosies van kleur; elke denkbare tint is vertegenwoordigd in de mode van het komende jaar. Het zijn de creatieve kleurencombinaties die het meeste opvallen in de trends. Ontwerpers zoals Sonia Rykiel, Christopher Kane en Dries Van Noten leken vastbesloten om alle kleuren van de regenboog in hun creaties te gebruiken. Van roze pakken tot jassen in gebrand oranje; ongebruikelijke toepassingen van kleur zijn erg trendy. Als de smaak van je kleding zich bij subtielere tinten bevindt, probeer dan rouge-achtige kleuren. Verschoten tinten zijn voorbestemd om de meest populaire kleuren van 2016 te worden.

Lieflijke emotie

Als er één woord is wat de stemming van de snel naderende mode voor het lente- en zomerseizoen kenmerkt dan het is 'emotie'. Van opvallende patronen en modellen met veel bloot tot looks met laagjes die versierd zijn met ruches en kant; het verlangen naar zelfexpressie stuurt een brede waaier van trendy stijlen aan. Ga niet alleen voor kleding die er goed uitziet op je figuur, maar ook voor kleding waar je jezelf goed in voelt. Of het nu een romantische Victoriaanse jurk is die je vrouwelijkheid benadrukt of tropische looks die je zwoele kant benadrukken; de algemene trend voor het komende jaar is om kleding te gebruiken die hetgeen je van binnen voelt communiceert.

Ongeacht welke richting je persoonlijke smaak opgaat; neem een voorsprong op de trends van het volgend seizoen en bemachtig nu alvast de beste looks. Wie verstandig koopt tijdens de winter-sales is klaar om er in stijl mee voor de dag te komen als de eerste tekenen van de lente zich aandienen.