Denim.

Veelzijdig is het woord als het gaat om de denimtrends voor 2015. Van de klassieke Levi’s 501 jeans tot korte haute couture rokjes, de stof heeft zich meer laten zien in de afgelopen maanden dan ooit tevoren. Het is allemaal goed nieuws als je een fashionista bent die een trendy look wil, zonder afbreuk te doen aan je persoonlijke stijl. Of je nu graag fantasierijke kleding draagt of liever kleding met een klassieke look, je kunt denimmode vinden die past bij je figuur en individuele smaak. Hier zijn enkele van de opvallendste trends in denim voor het komende jaar.

Alom denim

De grootste trend in denim dit jaar is het wijdverbreide gebruik van de stof. Van de oogverblindende broeken van Dolce & Gabanna tot de jumpsuits van Chloé, op denim geïnspireerde mode beheerste de lente en zomer 2015 fashionshows. De stijve en getextureerde structuur van denim leent zich voor een breed scala aan modieuze ontwerpen, van de patchwork rokken van Tommy Hilfiger tot de nauwsluitende denim jurken van Bottega Veneta. Als je al de jeans die je nodig hebt al hebt, maar toch wil meedoen met het denimfeest, dan houden een denim crop top, rok of jurk je trendy.

Denim jeans: veranderende vormen

Terwijl silhouetten voor jeans variëren van strak op de huid tot volumineus, zijn het meer de subtiele veranderingen in vorm die de trend voor 2015 bepalen. Voor skinny jeans gaan de veranderingen vooral over comfort. Kijk uit naar meer rekbare materialen en een iets hogere taille. De naar boven toelopende taille geeft een gladdere, meer verfijnde look zonder te vervallen in de gevreesde categorie van de "mom jeans”. Taps toelopende skinny jeans met wijdere pijpen aan de onderkant zijn ook erg trending dit jaar.

Tailles van de populaire boyfriend jeans nemen ook in omvang toe, maar de grootste verandering in de stijl is een trend waarbij de pasvorm meer rekening houdt met de vorm van het vrouwenlichaam, zoals de Wang 003 boyfriend jeans ontworpen door Alexander Wang. Wang heeft de pijp ook een beetje taps laten toelopen zodat het er niet slordig en samengevouwen uitziet als je hem oprolt bij het manchet. Aan de andere kant van het vormspectrum hebben we de ultra-baggy jeans afgekort tot boven de enkels, zoals de chique exemplaren aangeboden door Rhianna’s favoriet Adam Selman.

Donkere denim verfijning

Of het nu gaat om een A-lijn denim jurk, een slim-fit spijkerbroek of een denim trenchcoat, hoe donkerder en dieper de kleur, hoe glamoreuzer de stijl. Kleding ontworpen in een diepe marine blauwe of zwarte kleur maakt het denim meer geschikt voor kantoor als voor de straat. Omdat denim zijn vorm en stijfheid houdt met zorgvuldig wassen, is het ook geschikt voor strak gelinieerde mode. Als je houdt van de look en feel van denim maar liever chique en klassieke kleding prefereert boven vrijetijdskleding, denk dan aan donker gekleurde denim.

Licht Bohemian

De festival look is populair voor 2015, dus het is geen verrassing dat denimmode met een bohemiensfeer ook dit jaar een sterke trend is. Van rokken, shorts en jeans verfraaid met flower-power borduursels op vervaagde en gerafelde ontwerpen, het is een lichtvoetige stijl die ideaal is om boodschappen te doen in de stad en te picknicken in het park. Je hoeft niet te zoeken in kringloopwinkels om deze uitstraling te creëren. Kledingwinkels hebben de stijl volledig omarmd, en zelfs top modehuizen als Gucci bieden Bohemian stijl denim shirt jurken en swingende broekrokken (culottes).

De stof van de stijl

Als het woord „denim” je doet denken aan stijve, onverzettelijke jeans die niet comfortabel voelt totdat je hem tientallen keren hebt gewassen, denk dan opnieuw. Veel van de stoffen die vandaag de dag vallen in de categorie denim zijn eigenlijk mengsels. Sommigen hebben kleurstoffen toegevoegd die vervagen voorkomen. Van jeans die met je meerekt wanneer je beweegt tot shirts die eigenlijk chambray zijn, een lichtgewicht denim look-alike, je kunt denim stoffen vinden die je bij iedere gelegenheid en in ieder seizoen kunt dragen. Met een twill of katoen mix in denim blauw of zwart kun je zonder te zweten gebruik maken van deze trend.

Als een weefsel dat al eeuwen wordt aanbevolen voor zijn duurzaamheid, heeft denim zich verder dan functionaliteit ontwikkeld als het gaat mode. Van sneakers en gescheurde shorts tot nette jurken en mooi vormgegeven broekpakken, de opties voor denim kleding zijn dit jaar vrijwel onbeperkt. Met meer mengsels, kleuren, ontwerpen en stijlen die vandaag de dag beschikbaar zijn dan ooit tevoren, is het geen wonder dat denim voorop gaat bij de heetste modetrends voor 2015.