Gingham stijl.

Iedere kleur, print of patroon heeft een bepaalde emotionele betekenis, maar weinigen roepen een zo zorgeloos en vrolijk gevoel op als gingham. Of het je nu doet denken aan Dorothy's kleding in "The Wizard of Oz" of aan picknick tafelkleden gespreid onder een warme zomerhemel, er is iets met het simpele geruite patroon dat mensen vrolijk maakt. Het is ook een verrassend veelzijdige print. In de handen van een ervaren modeontwerper, kan gingham charmant retro zijn, of chique en verfijnd of zelfs onverwacht futuristisch. Met een stof die zoveel te bieden heeft is het geen wonder dat veel ontwerpers dit jaar hun beste gingham creaties naar voren brengen.

Genggang stijl

Afgeleid van het Maleisische woord „genggang”, dat „gestreept” betekent, arriveerde gingham voor het eerst in Europa vanuit Zuidoost Azië gedurende de 17e eeuw. Het werd oorspronkelijk geweven als een gestreepte katoenen stof, maar in het midden van de 18e eeuw werd het in Engeland geproduceerd als een geblokt patroon in 3 tinten. Gingham werd zo veel vervaardigd in de 19e eeuw dat het vaak werd gebruikt als een vervanger voor mousseline bij het passen van kleding. Het was ook een veelgebruikt materiaal voor zakken dierenvoeding, en de zuinige boerenvrouwen werden bedreven in het maken van kleding van de lege zakken. Tegen de 20e eeuw was gingham synoniem geworden voor plattelandsmode.

Gingham wordt volwassen

Misschien is het vanwege de langdurige associatie met onschuldige boerendochters dat de gingham print verbonden is met flirterig plezier en sensualiteit. De krachtige suggestie kwam ook naar voren in de jaren 50 toen sekssymbool Brigitte Bardot een roze-witte gingham jurk droeg voor haar bruiloft. Het is de speelse mix van ondeugend en leuk waar de hedendaagse ontwerpers hun inspiratie uit halen. Of het nu gaat om de golvende plooien op Chloé's een-schouder-blouse of een het strak lijfje van een zomerse jurk van Diane von Furstenberg, de gingham ontwerpen van 2015 bevatten ultravrouwelijke looks die je innerlijke sensualiteit naar voren brengt.

Vooruitstrevende stijlen

Als meisjesachtige kleding niet jouw stijl is, kijk dan naar gingham ontwerpen die één of meer van de andere modetrends van dit jaar bevatten. Met haar korte zoom en gedurfde uitsparingen aan de zijkant is Richard Nicoll's gingham jumpsuit allesbehalve ingetogen. Michael Kors gebruikte tafzijde om een zwart-wit jasje en bijpassende jurk textuur en stijl te geven. Victoria Beckham hield de look strak en verfijnd met een eenvoudige mouwloze zijden top. Joseph Altuzarra heeft een complete lijn met gingham ontwerpen, van mooie maatpakken in pastelruitjes tot mouwloze zomerjurkjes met een lange split aan de voorkant.

Controleer je accessoires

Als het gaat om accessoires is het verstandig om het simpel te houden als je gingham kleding draagt in heldere kleuren, gedurfde ontwerpen of grote ruiten. De klassieke print werkt het beste als het niet hoeft te concurreren om aandacht. Gebruik in plaats daarvan een accessoire met een gingham print om een anders saaie outfit te verlevendigen. Van zwart-wit geblokte pumps tot gingham sjaals, er zijn gingham accessoires in iedere prijsklasse te vinden. Of het nu gaat om een chique zwarte fleece buideltas of geruite handtas, met een vleugje gingham kun je er eenvoudig trendy bijlopen, waar je ook heen gaat.