Maritieme stijlen.

Terwijl kleding geïnspireerd op het leger zelden meer dan de status van een voorbijgaande rage bereikt zijn maritieme stijlen een blijvertje in de modewereld. Er is iets met de heldere lijnen, primaire kleuren en modieuze stijl van nautische ontwerpen die ervoor zorgt dat ze er, seizoen na seizoen, fris en nieuw uit blijven zien. Van preppy looks tot flamboyante ontwerpen, maritieme stijlen roepen gedachten op van relaxte vakanties aan het strand tot spanende avonturen op zee. Hier zijn enkele van de nieuwste en populairste nautische trends van dit jaar.

Nautische strepen

De vissers uit de 17e eeuw hadden overleven in gedachte in plaats van mode wanneer zij gestreepte kleding begonnen te dragen. Het blauw met witte patroon maakte het simpelweg eenvoudiger om een man overboord te spotten. Het meest gebruikte patroon was de Breton, een gestreepte sweater die later door het Franse leger werd gedragen in 1858. Modeicoon Coco Chanel verhief het ontwerp tot de high-fashion toen zij haar eerste boetiek opende in 1913.

Coco combineerde haar Breton met een broek met lange uitlopende pijpen, een look die er vandaag de dag nog steeds tijdloos en chique uitziet. Moderne variaties van de nautische streep bevatten crop tops en ontwerpen die de traditionele dunne blauwe strepen hebben verwisseld voor brede banden met kleur. Gedragen met shorts is deze maritieme stijl perfect voor een relaxte dag aan het strand. Met een blazer, een kokerrok en schoenen met hoge hakken is de look ook perfect als modieuze kantoorkleding te dragen.

Matrozenpakken

Matrozenpakken werden voor het eerst in de mode geïntroduceerd in de late 19e eeuw als kinderkleding. Rond 1920 werd de look opnieuw gepresenteerd als badmode voor levensgenieters. Hun nauwe associatie met kinderen, plezier en zomerse vakanties zorgt ervoor dat dit thema sindsdien een speelse modevariant is. Dit jaar focussen de ontwerpers wederom op de onderste helft van de outfit met een broek met wijde pijpen.

Volgens traditionele overtuigingen werden matrozenpakken met wijde pijpen gemaakt omdat het dan eenvoudiger was om het dek te vegen. Wat de reden ook was, fashionistas over de hele wereld vieren de terugkomst van dit comfortabele ontwerp. Kijk naar broeken met een hoge taille en kolommen van grote gouden knopen op de heupen om deze look in nautische stijl te perfectioneren. Hou het subtiel door de witte matrozenbroek te combineren met een witte top of ga volledig in maritieme stijl door ze te dragen met een Breton sweater en een matrozenpet.

Jachtclub looks

De jachtclub stijl geïnspireerd op de beroemde Kennedy familie uit de jaren zestig blijft een tijdloze favoriet bij de maritieme stijlen, maar de kledingtrend voor dit jaar is meer gefocust op het land dan op de zee. Mooie mouwloze jurken met strepen in heldere kleuren zijn misschien niet zeewaardig, maar uitermate geschikt om zowel overdag als in de avond te dragen. Voor een moderne variant van deze preppy look zoek je naar jurken en bloesjes met strepen in alle richtingen en in gedurfde kleurencombinaties.

Zeil de herfst in met stijl

De maritieme stijl is net zo sterk als het weer kouder wordt. Een aantal ontwerpers kijken dit jaar naar marineofficieren voor inspiratie voor hun buitenkleding. Voor een vooruitstrevende nautische look kun je niet buiten de reefer jassen om die te zien zijn in de collecties van de herfst/winter 2015. Ontwerpers van Chloé tot Nina Ricci bieden stijlvolle creatieve interpretaties van de double-breasted jassen van de Amerikaanse marine. Van jassen versierd met grote knopen tot patchwork sweaters en korte matrozenbroeken, nautische breisels en buitenkleding zorgen ervoor dat je maritieme stijlen het hele jaar kunt dragen.