Modetrends herfst winter 2016 2017.

Nu de zomer tot een einde komt is het tijd om te beginnen met shoppen voor de belangrijkste kledingstukken die je in je garderobe wilt hebben voor het herfst/winterseizoen. De collecties van dit jaar worden gekenmerkt door een spannende reeks basics voor het koude weer, zoals breiwerk en bovenkleding, en er zijn ook een aantal gedurfde nieuwe kleuren en voelbare texturen om te ontdekken. Personalisatie lijkt dit seizoen het thema te zijn. Of je smaak nu meer in de richting van geraffineerde plaids, stoere streetwear of leuke en flirterige jurken gaat, de trends van dit jaar bieden eindeloze mogelijkheden om je persoonlijke stijl te definiëren.

Overal Fluweel

Hoewel het voor een couture-collectie niet ongewoon is om een snufje fluweel te gebruiken, is het wel nieuw om deze tastbare stof mee de straat op te nemen. Dit seizoen zie je overal fluweel, van rokken, pakken en jurken tot sportkleding, wat betekent dat je waar je ook gaat van het omhullende genot van dit piekfijne materiaal kunt genieten. Er zijn ook genoeg opties op het gebied van jurken. Ontwerpen variëren van gothic-geïnspireerde japonnen versierd met borduurwerk tot volledig fluwelen mantels in zachte kleuren zoals champagne, koraalrood en goud. Voor avondlijk drama is het moeilijk om de glinsterende aantrekkingskracht van een fluwelen jurk te weerstaan in een rijke tint als nachtblauw, bosgroen of diepzwart.

De Perfecte Plaid

Onder de vele herfst/winterpatronen die dit jaar om je aandacht schreeuwen, is het Glen schotse-ruitpatroon, vernoemd naar de Prins van Wales, opgekomen als de sterartiest. Met een subtiel gewoven patroon, dat bestaat uit grotere en kleinere ruiten, is dit doosachtige patroon al langere tijd een favoriet voor op maat gemaakte kleding. Wat ontwerpers van Carolina Herrara en Sonia Rykiel tot Victoria Beckham echter hebben ontdekt is dat de koninklijke ruit ook extra aandacht trekt voor gedurfde ontwerpen. Of dat nu een klokjurk met een heel diep decolleté is of een nonchalante, baggy broek, deze goedgemanierde ruit heeft er nog nooit zo gedurfd en avontuurlijk uitgezien.

Militaire Must-Haves

Van nautische overjassen tot khaki breiwerk, de militaire looks van dit seizoen zijn ontworpen om warm comfort en bloedhete stijl te leveren. Aan de leiding zijn de strakke en moderne marineblauwe jassen die tot de kuit of de enkel rijken. Gepresenteerd op een palet van gedempte kleuren en comfortabele lengte tot over de heupen, is de collectie bomberjacks van dit jaar, die ook een scherp saluut verdient. Van oversized vesten en lange jurken en truien tot gezellig khaki breiwerk, groen- en grijstinten zijn ook in vol ornaat aanwezig. Waar het op modieuze ontwerpen aankomt kun je er zeker van zijn dat militaire jassen, versierd met vrouwelijke accenten zoals pompons en strikken, de aandacht trekken.

Hoogglansjassen

Of ze nu gemaakt zijn van lakleer of vinyl, glanzende jassen zijn een grote trend in de bovenkleding van dit seizoen. Topontwerpers van Dior en Valentino tot Lacoste en Lanvin geven de jassen sterrenrollen in hun herfst/winter-modecollecties. De meesten gebruiken de wetlook-materialen op gladde en slanke trenchcoats en bieden een chique en geraffineerde bedekking die gemakkelijk voor zowel dag als nacht te gebruiken is. Hoewel de hoogglansjassen beschikbaar zijn in alle kleuren van de regenboog, zijn de donkerdere tinten zoals zwart, bruin en bordeaux de beste opties om de weerspiegelende eigenschappen van de glanzende afwerking te accentueren.

Schoolmeisje-stijl

Dit jaar vind je de back-to-school-looks niet alleen in de klaslokalen, op schoolpleinen of op universiteitscampussen. Actieve jonge vrouwen maken gebruik van de trendy schoolmeisjeslook door een speels accent aan hun alledaagse stijl toe te voegen. Of dat nu effen kleuren zijn, geruite print of truien en schortjes die doen denken aan schooluniformen, de accenten werken prachtig met de brede selectie van trendy grote strikken en collen. Voor een meer volwassen draai aan de schoolmeisjesstijl kun je het beste op zoek gaan naar schoolmeisjestruien met zijsplits of offshoulder-snitten.

Onder de Cap(uchon)

Ontwerpers bieden dit jaar een duizelingwekkend scala aan kleding met capuchon door inspiratie op te doen bij de functionele bedekkingen die meestal hoodies worden genoemd. Je vindt ze overal als versiering, van oversized truien en volumineuze jassen, tot gebreide jurken en nepbontjassen. Ontwerpers integreren ook enkele van de grootste trends van dit jaar in hun hoodies, van leren jassen verfraaid met kettingen, tot eenarmige truien. Voor een duurzame stijl is de gebreide jurk met capuchon de overduidelijke winnaar, met de modieuze aantrekkingskracht en het onbeschaamde comfort.

Blote Schouders

Looks uit de jaren 80 blijven ontwerpers dit seizoen inspireren, zeker waar het op blote schouders aankomt. Dit jaar zijn het de uitdagende uitsparingen die de offshoulder-ontwerpen vormgeven, die de nek verlengen en die erg flatterend zijn voor ieder figuur. Vele collecties hebben japonnen met offshoulder-ontwerpen die je een elegante manier bieden om wat blote huid te laten zien tijdens meer formele gelegenheden. Nieuw dit jaar zijn de tops en jurken die aan één kant een lange mouw hebben en aan de andere kant een blote arm en schouder laten zien. Met deze aandachttrekkende snit ben je ervan verzekerd dat de eenarmontwerpen de meest besproken trend zal zijn van dit herfst/winterseizoen.

Trendy Herfst/Winterkleuren

Het kleurenpalet van dit jaar voelt fris en uitnodigend aan, mede doordat de traditionele herfstkleuren en wintertinten op de achtergrond staan. Het waren de paarse en roze ontwerpen die de herfst/winter catwalks overheersten in tinten die variëren van violet en orchidee tot champagne, koraalrood en bubblegum. Een toffe collectie van ingetogen blauw- en grijstinten zorgt ook voor een stijlvolle uitstraling. Aan de warmere kant van het kleurspectrum keert het rood terug in rijke, levendige tinten en de beste geeltint van dit jaar glanst als puur goud. Net als de meeste trends die vlam zullen vatten tijdens dit aankomende koude seizoen gaat het er bij de populairste kleuren vooral om dat je door middel van de mode je unieke persoonlijkheid uit kunt stralen.