Must-have bloemenjurkjes.

Van tropische bloemen tot prachtige boeketten, die eruitzien alsof ze zo uit de tuin zijn geplukt: dit seizoen is er voor iedereen iets te vinden in de uitgebreide collectie aan must-have bloemenjurkjes. Waar je voorkeur ook naar uit gaat wat betreft botanische printjes, je zal versteld staan van hoeveel frisse ontwerpen er zijn. Het traditionele zomerjurkje heeft er nog nooit zo modern en zelfverzekerd uitgezien. De collecties van dit jaar zijn tegelijkertijd romantisch en stoer, waardoor ze een hele nieuwe invulling geven aan ‘flower power’.

De grote, opvallende bloem

Stoutmoedige, exotische bloemen zijn het tegenovergestelde van saai en netjes: ze veranderen een eenvoudige zomerjurk in een echt fashion statement. Als het op bloemen aankomt die volledige in de bloei staan, zijn de juiste verhoudingen erg belangrijk. Bij het verkeerde ontwerp, leveren grote bloemen het verkeerde effect op. Zoek vooral jurkjes uit met strakke lijnen, simpele modellen en een simpele pasvorm. Neutrale bloemenprints zijn daarentegen juist ideaal als je een jurk wilt dragen met een opvallend ontwerp.

De kracht van kleur

De bloemenjurken van dit jaar zijn vooral te vinden in volle, springlevende kleuren — van diep geel en felrood tot donkerroze. De achtergrondkleur van de print speelt een belangrijke rol, als je deze felle kleurtjes op stijlvolle wijze wilt dragen. Wit gaat goed samen met kleuren die hier juist bij afsteken, en de combinatie zorgt voor een resort look. Voor formelere gelegenheden, creëren felle bloemen op een zwarte achtergrond het perfecte gevoel van diepte en drama.

Trendsettende bloemenprints

Één van de sterkste trends van dit jaar, op het gebied van bloemenprints, is een volledig bloemenpatroon zonder enige achtergrond. Al kun je deze vinden in verschillende ontwerpen waarbij meerdere kleuren worden gebruikt, zijn het vooral de looks met verschillende tinten van dezelfde kleur die de aandacht trekken. Of je ze nu combineert met ruitjes, strepen of zelfs andere bloemenprints: ook mix-and-match prints doen het goed.

Flirten met ruches

De fascinatie met ruches die al langer speelde binnen de modewereld, is ook dit jaar weer volop opgebloeid wat betreft de bloemenjurkjes. De vrouwelijke franje is het meest modieus wanneer deze gecombineerd wordt met trendy details als ‘cut-outs’ en een asymmetrische roklengte. Voor een elegantere uitvoering van de trend, kun je kiezen voor grote ruches die op diagonale wijze in het kledingstuk genaaid zijn. Wil je liever voor verschillende laagjes ruches gaan, kijk dan naar een loszittende jurk van een lichtgewichte stof.

Botanische tuinen

Blaadjes, bloembollen en zelfs de wortels zijn dit jaar te zien in de bloemenprintjes. Sommige prints bootsen bijvoorbeeld de botanische prints na die je in tuincatalogi of in illustraties op het gebied van tuinbouw kunt zien. Anderen doen meer denken aan de abstracte afbeeldingen die je vindt in vintage behang. Of je nu kiest voor een ‘all-over’ print of voor een paar felle bloemen: de must-have bloemenjurken van dit seizoen bieden nieuwe manieren om de schoonheid van de natuur een plekje te geven in je zomerse garderobe.