Onmisbare winterkleding voor hardlopers.

De tijd vinden om je passie voor hardlopen uit te leven is al moeilijk genoeg zonder de problemen van koud, nat en winderig weer. Voor sommige hardlopers betekenen de kortere dagen ook nog dat ze in het donker hun weg moeten zien te vinden. Als je je rennersschema in de winter wil volhouden, is goede kleding onontbeerlijk. Hier zijn wat tips en trucs om de juiste rennersoutfit samen te stellen.

Denk om de vijfentwintig-graden-regel

Hoe koud het buiten ook is, zodra je begint te rennen zal het warmer lijken. Deskundigen adviseren dat je de stijging van je lichaamstemperatuur compenseert door je te kleden alsof het 25 graden warmer is dan in werkelijkheid. Denk er alleen om dat je lichaamstemperatuur na het sporten snel daalt, dus kien je hardlooprondje zo uit dat je aan het eind zeker binnen kunt afkoelen.

Het o zo belangrijke eerste laagje

Laagjes zijn het geheim om warm te blijven als je met koud weer hardloopt, en het laagje op je huid is het belangrijkst. Of je nu de voorkeur geeft aan materiaal dat steun geeft aan je spieren of aan zachte, stijlvolle merinos, het gaat erom dat je een basislaagje kiest van licht materiaal dat transpiratie doorlaat. Vermijd katoen want dit materiaal houdt het vocht op je huid vast en onttrekt warmte aan je lichaam.

Als je gewend bent tijdens lange hardloopsessies laagjes af te pellen, is het aan te raden om voor een basislaagje te kiezen dat enige bescherming biedt tegen de elementen, zodat je ook bij vochtig weer door kunt blijven rennen. Verder kun je letten op details als afritsbare schouders en weggewerkte naden tegen schuren en huidirritatie.

Shirts en jassen

Shirts gemaakt van warmte-regulerende materialen zijn ideaal voor hardlopen in de vrieskou. Shirts met lange mouwen van wol of fleece bieden extra isolatie en zijn tegelijkertijd ademend. Synthetische opties zijn slim ontworpen shirts van spandex en polyester met gaasvensters die vocht doorlaten en je tegelijkertijd lekker warm houden.

Wanneer je in hartje winter rent, kun je niet zonder een waterproof, winddicht jack. Jacks die speciaal voor hardlopen zijn ontworpen kunnen prijzig zijn, maar door hun speciale eigenschappen zijn ze de investering meer dan waard. Ze hebben bijvoorbeeld handige details zoals zakken met ritsen om je sleutels op te bergen en reflectoren op je mouwen voor zichtbaarheid.

Maillots en sokken

Speciaal ontworpen maillots en leggings die je benen warm houden zonder je bewegingsvrijheid te beperken zijn zowel voor mannen als vrouwen de beste keuze in de winter. Ze zijn gemaakt van nauw aansluitende rekbare materialen en houden je lichaamswarmte vast en bieden tegelijkertijd bescherming tegen de kou. Sommige rennersmaillots hebben gaasvensters tegen oververhitting of ritsen bij de enkels om ze makkelijker aan te kunnen trekken.

Het is heel belangrijk om je voeten warm te houden tijdens het rennen, vandaar dat wol het meest gangbare materiaal is voor sokken. Wol laat van nature vocht door en stoot water af. Merinos is favoriet omdat het zo zacht en licht is. Voor wie gevoelige voeten heeft biedt een mix van wol met synthetische stoffen hetzelfde effect, zonder de kriebel.

Hardloophandschoenen

Er is zo’n breed assortiment aan hardloophandschoenen dat je nooit meer koude handen hoeft te hebben. Of je nu het liefst een behaaglijke want hebt die je vingers hun eigen warmte laat genereren door ze tegen elkaar te houden of op zoek bent naar goed afgesloten skihandschoenen die zowel warm als ademend zijn, er is voor ieders gading wat te vinden. Het nieuwste hebbeding is een handschoen met speciale kussentjes op de duim en wijsvinger zodat je je mobiele telefoon of camera kunt gebruiken zonder je handschoen uit te doen.

Gebruik je hoofd

Hoofddeksels die warmte vasthouden zoals wollen mutsen zijn fantastisch als het vriest, maar sommige renners geloven dat ze tot oververhitting kunnen leiden als het weer milder wordt. Veel hardlopers laten een muts helemaal achterwege en kiezen voor oorwarmers of een hoofdband om hun oren lekker warm te houden. Als het erg koud of winderig is beschermen sommige renners hun gezicht tegen de ijzige weersomstandigheden met een bivakmuts of skimasker. Laat je leiden door je persoonlijke voorkeuren om tot de voor jou beste keuze te komen.

Je haalt het beste uit je winterse trainingssessie als je er op gekleed bent. Van vochtwerende materialen tot schoenen met anti-slipzolen, met kleding die optimale bescherming biedt tegen de barse weersomstandigheden van het seizoen kun je warm en behaaglijk door het winterse landschap joggen.