Polkadot.

Het is geen toeval dat trendzetters als Kerry Washington en Kate Middleton dit seizoen de polkadot dragen. De veelzijdige print heeft de aandacht getrokken van slimme fashionistas gedurende de lentemodeshows van 2015 en sindsdien aan populariteit gewonnen. Dankzij een artistieke mix van retro en moderne stijlen voelt de polkadot bijzonder fris en levendig dit jaar. Of je nu kiest voor een flirterige en vrouwelijke look of een koele en eigentijdse stijl, de polkadot is de must-have print voor je zomergarderobe.

Polkadot: een bonte geschiedenis

Het gestipte patroon dat over de gehele wereld bekend is als de polkdot dankt haar naam aan de dans en muziek genaamd polka die ontstaan is in de vroege 19e eeuw in Bohemen (Tsjechië). De levendige dans werd snel omarmt in de rest van de westerse wereld. „Polkamania” werd zo wijdverspreid dat marketeers het woord „polka” gingen gebruiken om de aantrekkingskracht van hun producten te vergroten. Alles van hoeden tot gordijnen kreeg de naam, inclusief het gestipte patroon dat toentertijd in de mode kwam.

In 1928 veranderde Walt Disney hoe mensen dachten over de simpele print met de introductie van het stripfiguur Minnie Mouse en haar iconische rode polkadotjurk. Het patroon werd snel geassocieerd met een gevoel van natuurlijke vrouwelijkheid en sentimentaliteit. Gedurende de late jaren 40 voegde Christian Dior verfijning toe aan de print met zijn naoorlogse ontwerpen waardoor de polkadot een modieuze keuze werd voor stijlbewuste actrices als Elizabeth Taylor en Marilyn Monroe.

Een moderne benadering van de polkadot

Alhoewel er dit jaar geen tekort is aan retroprints in de collectie van polkadotontwerpen, hebben veel ontwerpers dit seizoen hard gewerkt om het gevoel van nostalgie dat zo vaak geassocieerd wordt met de print te verdrijven. In plaats van symmetrische rijen en kolommen van even grote stippen hebben ontwerpers als Moschino, Roksanda en Junya Watanabe lange jurken met cirkels in verschillende grootten, kleuren en willekeurige patronen gemaakt. Het is de perfecte keus als je chique prefereert boven kitsch.

Zwart en wit zijn weer modieus

Topontwerpers als Marc by Marc Jacobs en Dolce & Gabbana verheffen de stijl door het gebruik van zwarte en witte polkadot patronen om de moderne vormen en silhouetten eruit te laten springen. Het traditionele symmetrische patroon biedt een gewaagde grafische aantrekkingskracht als grote zwarte cirkels worden gebruikt tegen een witte achtergrond. De neutrale kleuren maken het eenvoudig om de print met felle kleuren en andere patronen te combineren. Een kokerrok met een polkadotprint in zwart en wit krijgt direct een gevoel van jeugdige verfijning wanneer het gedragen wordt met een kleurrijke blouse, zeker wanneer deze gecombineerd wordt met bijpassende polkadot schoenen of een handtas.

Trendy polkadot mogelijkheden

Sommige van de beste polkadotontwerpen van dit seizoen combineren de print met andere leidende modetrends. Kijk naar polkadots op transparante stoffen, stippen met kriskras strepen of polkadotpatronen op lange en vloeiende boho jurken. Wees creatief als het gaat om accessoires, kleding en schoenen. Een polkadot trenchcoat in kimonostijl bijvoorbeeld, geeft je een stijlvolle bedekking voor koele zomeravonden en kun je ook in de herfst gebruiken. Vergeet niet een polkadot handtas of een paar schoenen te kopen om de outfit mee af te maken. Met zoveel mogelijkheden deze zomer is de polkadot nog nooit zo leuk en modieus geweest.