Raw Edge.

Als de recente modeshows een indicatie geven dan belooft kleding met een rauw randje, onafgewerkt en met bungelende draden, dit najaar, een grote trend te worden, en voor een verrassende reden. Alhoewel deze look met flarden al eerder is gebruikt om een vrolijke en roekeloze stijl aan kleding te geven, heeft het deze keer meer te doen met deconstructie dan rebellie. Alhoewel er geen tekort is aan raw edge jeans, denim shorts en jurken, zijn het de ontwerpen die de vooroordelen over mode betwisten die de meeste aandacht trekken. Van gedrapeerde breisels met zomen die in franjes uitlopen tot kanten jurken met versleten plekken, er is een overvloed aan looks met ruwe kantjes om te verkennen.

De kunst van deconstructie

Voor het 2015/2016 seizoen nemen ontwerpers een frisse kijk op de manier waarop kleding wordt gemaakt, ze ontdekken en zetten vraagtekens bij alles over het fabricageproces. Van de manier waarop de stukken aan elkaar worden gestikt tot de finale silhouetten waar het ontwerp voor staat, nieuwe mogelijkheden voor zelfexpressie worden ontdekt die verborgen zijn binnen de harde en snelle regels van de modewereld.

Veel krediet gaat naar Marques'Almeida voor het versnellen van de deconstructie trend. Sinds het debuut van hun kledinglabel in 2011 zijn de Portugese ontwerpers Marta Marques en Paulo Almeida bekend geworden door het creëren van kleding met gespleten naden, rafelige randen en rauwe materialen, allemaal samengebracht in kleding met opvallende asymmetrische vormen. Fashionistas die met raw edge trend een strek statement willen maken kunnen een voorbeeld nemen aan dit dynamische duo.

Raw denim

Als het gaat om de trendy raw denim look dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Skinny jean met onafgewerkte zomen zijn volop aanwezig en deze look is ook verkrijgbaar in andere kledingstukken, variërend van shorts en shirts tot jurken. De raw edge look is misschien gedurfd en onbezonnen, maar het heeft een verzachtend effect op stijve materialen als denim die kan resulteren in een kunstzinnige mix van punk en mooi.

Of het nu gaat om een simpele raw edge denim jurk gecombineerd met een designer handtas of gescheurde jeans gedragen met zwarte leren booties en een moto jacket, het kiezen van de juiste accessoires is de sleutel om een outfit te creëren die past bij je persoonlijkheid. Het mixen van zachte materialen gecombineerd met gerafelde denim voegt vrouwelijkheid toe aan de edgy look.

Het vinden van jouw raw edge stijl

De gerafelde trend gaat niet alleen over ruw denim. Ontwerpers van Chanel en Bottega Veneta tot Dries Van Noten gebruiken raw edges bij een breed scala aan stoffen, van linnen en leer tot zijde en chiffon. Het gaat ook niet alleen om de zomen. Raw edge naden bij blouses met ornamenten, rokken en jurken met delicate lijnen met franjes, ze verzachten stijve materialen als suêde en geven een gevoel van sensualiteit aan verfijnde stoffen. Als aanvulling op jeans in iedere maat, kleur en vorm, vindt je alles van jurken ontworpen voor een uitstapje in de stad tot jassen en sweaters ontworpen om je warm te houden op een koude dag.

Als je er nog niet aan toe bent om een raw edge kledingstuk de centrale component te maken van je outfit, dan zijn er ook tassen, portemonnees en zelfs schoenen verkrijgbaar die rafelige rand bevatten. Het beste van alles is dat, alhoewel raw edge kleding eruit ziet alsof het uit elkaar valt bij de randen, de kleding zo ontworpen is zodat de gerafelde randen, zomen en naden niet verder uitrafelen. Welk kledingartikel of accessoire je ook neemt, je kunt er op rekenen dat je er de komende seizoenen van kan genieten.