Terug naar de jaren tachtig.

De Bohemian stijl van de jaren zeventig staat al een aantal seizoenen voorop bij de modeshows, maar als de herfst/winter collecties een indicatie zijn, dan komt aan die periode een eind. Ontwerpers nemen frisse inspiratie van de jaren tachtig, het decennium dat bekend staat voor alles kan en mag in de mode. Als het idee van verkwikkende kijk op de veel verguisde jaren 80 de rillingen over je rug laat lopen, verzamel dan moed. Het gaat niet alleen over schoudervullingen, grote sweaters en volumineus haar. Het experimentele tijdperk heeft looks gecreëerd voor iedere smaak en levensstijl, en ze zijn allemaal goed vertegenwoordigd deze keer. Ontdek de jaren tachtig trends en vind de look die het beste past bij je persoonlijke gevoel van stijl!

Kies je mode-icoon

Weinig decennia hebben meer verschillende stijliconen voorgebracht dan de jaren tachtig. Van Madonna’s regelbrekende outfits tot de glamoureuze jurken uit de tv-serie "Dynasty”, het was een decennium met voor iedereen iets. Prinses Diana zette de toon voor de verfijnde Eighties stijl. Vrouwen keken naar de film "Flashdance" voor ideeën over sportkleding. Door het dragen van lagen met felle neonkleuren liet zangeres Cyndi Lauper meisjes zien wat ze moesten dragen als ze plezier wilden hebben. Met zoveel keus in modestijlen is het niet gek dat ontwerpers delen van de jaren tachtig hergebruiken bij het creëren van nieuwe outfits.

Kleurencombinaties

Van gescheurde tutu's en crop tops tot losse armbanden en riemen, neonkleuren waren overal te zien in de jaren tachtig en zorgden voor een brutale mix van heldere kleuren en lagen. Vandaag de dag kun je ze eerder vinden tegen een zwarte achtergrond voor een ironische Eighties stijl. Andere ontwerpers nemen de kleurtinten van de Rubiks kubus die in de jaren tachtig is geïntroduceerd en gebruiken de gedurfde tinten om frisse looks in stoffen zoals leer, lamé en lurex breisels te creëren.

Gestructureerde schouders

De jaren tachtig was een tijd waarin vrouwen hun persoonlijke macht op de werkvloer claimden, en jasjes en sweaters die versterkt waren met schoudervullingen hielpen hen om een sterk statement te maken. Vandaag de dag worden gestructureerde schouders vooral gebruikt om een flatterend silhouet te creëren. Schoudervullingen werken het beste in combinatie met trendy broeken met een hoge taille om het zandloper figuur te benadrukken dat momenteel zo populair is.

Grote riemen

De bijeengebonden taille trend heeft ontwerpers van Roberto Cavalli tot Versace laten terugkijken naar de jaren tachtig voor grote, brede riemen. Naast het accentueren van de taille met een beetje bling of een contrasterende kleur bieden ze, vandaag de dag, een perfecte balans voor de oversized blazers, jassen en sweaters. Ze zijn overal in terug te vinden, van jumpsuits en vesten tot zelfs jurken.

Zacht als fluweel

Fashionistas die een zachtere en meer vrouwelijke benadering van de jaren tachtig prefereren kunnen aan fluweel denken. Ontwerpers gebruiken de rijke en vloeiende stof voor een nieuwe benadering van de Eighties glamour en creëren romantische avondjurken die het gevoel oproepen van de eerste jaren van het decennium. Je kunt fluweel ook terugvinden in meer onverwachte kledingartikelen als jassen, pakken en broeken met wijde pijpen, perfect om overdag te dragen.

Rebel Yells

De muziek evolueerde en veranderde gedurende de onstuimige dagen van de jaren tachtig en dankzij de populariteit van muziekvideo’s konden fans de mode van hun favoriete zangers en muzikanten goed in de gaten houden. Motorjacks, leren broeken en gescheurde jeans waren favoriet bij de opstandige punk en heavy metal bands van het tijdperk, en die mode wordt opnieuw verbeeld door de huidige vooruitstrevende ontwerpers. Voor een nieuwe benadering van de rebelse stijl, kijk naar leer met een glanzende afwerking.

Colkragen

Sommige ontwerpers gebruiken de kraag stijlen uit de jaren tachtig om flatterende ontwerpen te creëren die de aandacht naar het gezicht leiden. Van coltruien en puntige kragen tot halslijnen versierd met ruches en kant, ze bieden een eenvoudige en aantrekkelijke manier om een beetje van het jaren 80 beeld toe te voegen aan je garderobe. Combineer een blouse met een losse kraag en een trendy kokerrok voor de juiste eigentijdse stijl.

Je hoeft er niet uit te zien alsof je een kostuum draagt om deel te nemen aan de jaren tachtig trends. De beste ontwerpen in de collecties van dit seizoen hebben een onmiskenbaar modern gevoel. Kijk naar kleding met vooruitstrevende silhouetten, het gebruik van onverwachte materialen en oversized vormen, en je zult het leuk en eenvoudig vinden om je eigen versie van de trendy jaren tachtig stijl te creëren.