Vooruitblik lente en zomermode.

Terwijl catwalk collecties helpen om de richting van trends aan te geven, kan het nog steeds een uitdaging zijn om te voorspellen welke ideeën de grootste impact op de mode op de straat zullen hebben. De 2015 lente- en zomermode die te zien was op de catwalks in de herfst van vorig jaar varieerde van bizarre outfits ontworpen om de aandacht van de pers te vangen tot kleding die je graag zou willen dragen in het dagelijkse leven. Gelukkig zijn er een aantal duidelijke winnaars naar boven gekomen. Van nieuwe silhouetten en gedurfde vormen tot interessante prints en kleurrijke patronen, hier zijn enkele van de belangrijkste trends.

Mooi doorschijnend

Doorschijnende stoffen worden al jaren veelgebruikt door ontwerpers, en ze staan bovenaan de lijst wanneer het gaat om de lente- en zomermode trends van dit jaar. Slim ontworpen jurken met transparante inzetstukken en uitsparingen laten je zwoel en sexy voelen zonder teveel huid te laten zien. Wat nieuw is in de doorschijnende mode dit jaar is een focus op vrouwelijkheid. Roberto Cavalli's lentecollectie, bijvoorbeeld, is voorzien van doorzichtige stoffen geborduurd met fijne kant en lange, vloeiende doorzichtige jurken bedrukt met kleurrijke dierenprints.

Gingham style

Van Oscar de la Renta tot Diane von Furstenberg, ontwerpers zijn verliefd geworden op het gingham ruitpatroon, en voor een goede reden. Gingham roept beelden op van zonovergoten vakanties doorgebracht in schilderachtige zomerhuisjes. De lente- en zomermode collecties van dit jaar hebben gingham prints op alles, van korte jurken en crop tops tot shorts en zelfs pakken. Deze print ziet er het beste uit in zwart-wit of gedekte kleuren.

Patronen op denim

Als denim je doet denken aan je favoriete paar vale jeans, denk er dan nog eens over na. Bij de denimtrend van dit jaar draait alles om het gebruik van deze veelzijdige stof in patchwork toepassingen. Of het nu gaat om een zwarte denim patchwork jurk van Bottega Veneta of een leer-en-denim exemplaar van Tommy Hilfiger, ontwerpers gebruiken het materiaal om visuele interesse en contrast toe te voegen, en zo een uitstraling creëren die zowel een goede pasvorm heeft, als casual en een beetje grillig is.

De comeback van de broekrok

Het warme-weer seizoen roept om koele, luchtige en comfortabele kleding, dus het is geen wonder dat het modebeeld dit voorjaar verschuift van strakke silhouetten naar vrije en vloeiende vormen, broeken met wijde pijpen en volumineuze tops. Toch is het aantal leuke en chique broekrokken dat in de virtuele kledingrekken hangt verrassend. De broekrok (ook wel culottes genoemd) maakt zeker een comeback of het nu aangekleed is met een blazer en hoge hakken of gedragen met sneakers voor een sportieve look. De beste ontwerpen zijn gebaseerd op een flatterende stof die iets golft als je beweegt.

De nieuwe overhemdjurk

Vergeet stijve kragen, strakke tailles en katoenen stoffen. De klassieke overhemdjurk is geheel opnieuw doordacht voor het lente- en zomerseizoen van 2015. Overhemdjurken zijn dit jaar voorzien van zachte stoffen zoals zijde, ingetogen prints, lage tailles en gedurfde hoge splitten aan de voorkant. Deze trend is perfect voor vrouwen die willen dat hun confectiekleding er zowel betoverend, als cool en casual uitziet. De sleutel om deze look te optimaliseren is om een overhemdjurk te kiezen met een subtiel patroon die de flow en pasvorm van de jurk laat schijnen.

Volledig wit

De lente en zomer modeshows zijn altijd gevuld met bruidsmode ontwerpen, maar dit jaar, is de volledig witte look diep doorgedrongen in de collecties van designers als Louis Vuitton, David Koma and Givenchy. Van casual sportkleding tot etherische en romantische jurken, je kunt volledig witte kleding vinden die past bij iedere stijl en gelegenheid. Sommige design zijn ronduit sexy. Chloé's collection, bijvoorbeeld, beschikt over een witte gaasachtige jurk met een decolleté, gegolfde zoom en uitgesneden middenrif. Volledig witte broekpakken zoals die van Ralph Lauren of Victoria Beckham maken dit jaar ook een sterke presentatie.

Strepen in de hoofdrol

Gestreepte prints worden normaal gesproken geassocieerd met lente- en zomermode met een nautisch thema, maar de strepen bepalen de modetrend zelf dit jaar. Collecties van designers van Donna Karan en Brandon Sun bevatten studies in strepen, met jassen, rokken, jurken en broeken met een patroon van verticale en horizontale banden geprint in iedere richting, breedte en kleur. Elegant gedrapeerde stoffen, vierkante vormen en afgestemde kleuren voegen een gevoel van verfijnde glamour aan de geometrische ontwerpen toe. De uiterst moderne variant op strepen is perfect voor iedereen die dit voorjaar en zomer een gedurfd fashion statement wil maken.

Persoonlijke stijl

Slechts een decennium geleden werden de lente- en zomertrends bepaald door een paar ontwerpers en inkopers van grote winkels. Vandaag de dag kunnen shoppers kiezen uit een schat aan bronnen, van modeshows en mode publicaties op het internet tot de mode gedragen op de straat. Voor veel fashionistas is het bepalen en houden van een persoonlijk gevoel voor stijl belangrijker geworden dan het bijhouden van modieuze trends. Maar niemand wil er ouderwets uitzien. Je garderobe updaten met een aantal trendy items is een perfecte manier om er fris en trendy uit te zien dit voorjaar en zomer, zolang je ontwerpen kiest die passen bij je persoonlijk gevoel voor stijl.