Zomerse damesschoenen.

In tegenstelling tot vorige seizoenen, waar een paar trendy schoenenstijlen de modeshows domineerden, komen de zomerse damesschoenen uit de collecties van dit jaar, in iedere hoogte, vorm en ontwerp denkbaar. Van de luipaardprint plateau schoenen van Saint Laurent tot de lakleren muiltjes met een puntige hak van Prada, je kunt een scala aan modieuze opties vinden voor iedere gelegenheid. Als er één trend uitspringt, die de damesschoenencollectie voor het 2015 zomerseizoen definieert, dan is het wel versiersels. Of het nu gaat om studs, franjes, kristallen, of meerdere riempjes en gespen, ontwerpers leken vastbesloten om hun damesschoenen te onderscheiden met decoratieve accenten.

In de puntjes

Alhoewel ontwerpers een grotere keuze in hakhoogtes hebben dit seizoen ten opzichte van vorige jaren, is een schoen met een puntvorm nog steeds uiterst populair, of het nu gaat om platte schoenen met gesloten tenen of pumps met hoge hakken. Met haar flatterende, vrouwelijke vorm, is het eenvoudig om te begrijpen waarom ze zo populair blijven. Gedragen met je beste rokje of jurkje, kunnen puntige schoenen je benen langer en dunner laten lijken. Om er modieus maar ook comfortabel bij te lopen kun je kijken naar puntige platte schoenen met uitsparingen aan de zijkant, net zoals de gouden platte schoenen zonder zijkant van Channel of de versierde Mary Janes van Dolce & Gabbana.

Rijgen met stijl

Als één van de populairste schoenentrends voor seizoenen met mooi weer komen gladiator sandalen voor in de collecties van ‘s werelds beste ontwerpers, van Valentino en Chloé tot Stella McCartney. Alexander McQueen heeft zelfs de geregen look, met trendy uitsparingen, opgenomen om toonaangevende zomerlaarzen te creëren. Het is het perfecte schoeisel om te dragen bij de bohemian jurken van dit jaar. Gladiator sandalen zijn ook een goede keus als je een anders saaie outfit sterker wil maken.

De stadse cowgirl

Alhoewel ontwerpers van Victoria Beckham tot Marissa Webb laarzen, schoenen en sandalen in de zomercollectie hebben die geïnspireerd zijn op het Wilde Westen, zal je ze niet snel vinden bij traditionele cowboyschoenen verkopers. In plaats van de oorspronkelijke cowboylaarzen gebruiken ontwerpers als Ivy Kirzhner metalen details en studs om een uitgesproken stadse uitstraling te geven aan de schoenen met een Westernstijl. Om deze stijl het beste te laten zien kun je ze dragen met een vrouwelijke en vlotte jurk voor een modieus contrast.

Stevige hakken maken een comeback

Comfortabel en ondersteunend, schoenen met een blokhak zijn altijd een praktische keuze geweest voor damesschoenen, en de nieuwe kijk op stevige hakken dit jaar maakt ze eveneens een stijlvolle keuze. Vergeet de zware plateau hakken uit de vorige eeuw die sierlijk lopen tot een uitdaging maakte. Ontwerpers hebben de blokhak een geheel nieuwe frisse look gegeven met een kunstzinnige invalshoek en het gebruik van materialen als geweven stoffen of ingelegd hout. Hou de rest van je outfit subtiel en geraffineerd zodat je trendy hiel de aandacht krijgt die het verdient.

Naar nieuwe hoogten

Plateauschoenen kwamen ook terug tijdens de modeshows van dit jaar, maar als het gaat om een innovatieve stijl, dan trekken flatforms de meeste aandacht. Ze geven de hoogte die je wilt zonder het gewiebel, flatform schoenen en sandalen zijn perfect voor deze zomer. Voor een toonaangevende stijl kun je inspiratie opdoen van de mijlhoge looks van ontwerpers als Stella McCartney, Alexander Wang of Victoria Beckham. Ze zien er chique en stijlvol uit en kunnen gedragen worden bij alles van een zomerjurkje tot een badpak.

Materiaal is van belang

Terwijl je veel traditionele materialen als leer in de damesschoenencollecties van 2015 kunt vinden, zijn er ook verrassend veel nieuwe materialen om uit te kiezen. Laat je persoonlijke smaak je leiden naar een keuze die het best bij je past, of het nu gaat om metallic flatforms of geweven pumps. Veel ontwerpers combineren materialen om een in het oog springend effect te creëren, zoals Phoebe Philo's raffia sandalen versierd met broches. Van de gouden Mary Janes bij Micheal Kors tot de metallic enkellaarsjes met hakken van Jason Wu, kijk uit naar materialen, details en accenten die je helpen er op een chique manier uit te springen.

Of het nu gaat om aangeklede sportschoenen of glinsterende sandalen, de globale trend van voor de damesschoenen van 2015 is versiering. De schoenenstijlen die de aandacht trekken in de collecties van dit jaar bewijzen dat schoenen veel meer kunnen zijn dan een basisaccessoire. Ze kunnen de ster zijn in je eigen modeshow. Ontwerpers hebben een duidelijke boodschap dit jaar dat personalisatie van essentieel belang is in de mode, en dat jouw individuele stijl tot het puntje van je schoenen moet reiken.