Ballerinas.

Ballerina’s, ook wel bekend als flatjes, hebben hun eigen plekje binnen de dames schoenenmode. Dankzij de stevige zool, waardoor ze veel langer meegaan dan de oorspronkelijke balletschoenen, zijn ze een comfortabele en goede keuze voor een paar casual schoenen. Ballerina’s, misschien wel het meest vrouwelijke model onder alle platte schoenen, ondergaan momenteel een enorme transformatie. Dit jaar is er voor ieder wat wils in de laatste ballerina collectie — of het nu gaat om een simpel minimalistisch paar, of juist een opvallende schoen.

Oorsprong ballerina’s

Toen danseressen (ballerina’s) voor het eerst op het podium stonden rond 1680, droegen ze hakken — maar al snel werden de hakken vervangen door een zachte, flexibele schoen. Rond de jaren ’40 van de vorige eeuw, werkte Amerikaans ontwerper Clare McCardell samen met de beroemde balletschoenen ontwerper Salvatore Capezio, om een nieuwe versie van de dansschoen te maken die men ook buiten kon dragen. De schoen werd in de jaren ’50 populair toen filmsterren als Brigitte Bardot en Audrey Hepburn ze begonnen te dragen. Tegenwoordig heeft bijna elke vrouw wel een paar ballerina’s in de kast liggen.

Stoere ballerina’s

Doordat er steeds meer casual schoenen komen waarbij comfort niet aan stijl onder hoeft te doen, zijn ballerina’s de must-have schoen van het seizoen aan het worden. Onder de gigantische hoeveelheid aan ballerina’s die momenteel verkrijgbaar is, zijn het vooral de stoere punk-achtige ontwerpen die de aandacht trekken. Met opvallende bandjes, gespjes en veters, geven deze stoere designs een radicaal nieuwe vorm aan de traditionele balletschoen. Dit seizoen zijn het vooral sterke details die de sleutel vormen tot een echt fashion statement.

De laatste modetrends

Dankzij de enorme diversiteit aan ballerina’s dit jaar, zijn er ook veel verfijnde modellen te vinden. Opvallende ‘resort looks’ bestaan bijvoorbeeld uit simpele ontwerpen met mooie details, zoals ringetjes, schelpen of contrasterende kleurencombinaties. Wat betreft de patronen, varieert het aanbod van luipaardprintjes tot brokatenprints. Naast de meer casual looks voor overdag, zijn er ook leuke ballerina's te vinden voor een avondje uit. Zo zijn ballerina's met glimmende metallic ontwerpen bijvoorbeeld een comfortabel alternatief ter vervanging van hakken, tijdens een avond dansen.

Op kantoor zijn het vooral de lage ballerina's met neutrale kleuren als zwart, wit en huidskleur die het goed doen. Ballerina's met een lichte puntneus hebben een chique en professionele uitstraling. Stofjes en materialen als suêde, leer en fluweel zorgen ervoor dat deze zakelijke ballerina's ook bij meer luchtige gelegenheden kunnen worden gedragen. Sierlijke details als enkelbandjes en subtiele veters, zorgen ervoor dat de ballerina's bij elke gelegenheid passen.

Ballerina's voor elke outfit

Als je op zoek gaat naar ballerina's, is het handig om een paar te zoeken dat bij een zomerse outfit past. Bij een kleurrijke zomerjurk, zien ballerina's met een nette kleur er juist flirty en vrouwelijk uit. Wil je je outfit opfleuren op visueel vlak, kies dan juist voor sierlijke ballerina's. Ook de vorm en het model van de schoen is belangrijk. Met 'slingbacks' of 'cut-out' ontwerpen kun je de aandacht vestigen op je enkels, terwijl ontwerpen met een hakje de aandacht juist verleggen naar je benen.

Met zoveel verschillende soorten ballerina's, kan je dit seizoen maar beter wat ruimte vrijmaken in je kledingkast! Of je nu op zoek bent naar schoenen die lekker zitten, of schoenen waarmee je trendy voor de dag komt: met de ballerina's van dit jaar, zit dat helemaal goed.