Bikinis.

Ze waren vroeger controversieel, maar tegenwoordig is de badmode die we kennen als de ‘bikini’ omarmd als mode-item. Of je nu bij het zwembad ligt of op het strand: met een bikini kan je lichaam zoveel mogelijk warme zonnestralen in zich opnemen. De laatste ontwerpen bieden ook ongelooflijk veel manieren om je trend-setting stijl naar voren te laten komen. Van bikini’s die bijna niets bedekken tot bikini’s die juist veel bedekken en support bieden: de collecties van vandaag de dag, bieden een enorme keuze aan fantastische ontwerpen.

Een korte geschiedenis van de bikini

Romeinse atleten droegen al een soort bikini in de 4e eeuw, maar de bikini zoals we die vandaag kennen verscheen pas in 1946. In het jaar na de oorlog was de atoombom nog vers in gedachten, en de twee Franse mannen die de minimalistische badmode introduceerden namen dit mee in de naam van hun design. Ontwerper Jacque Heim noemde zijn bescheiden ontwerp de "Atome." Zakenmagnaat Louis Réard ging nog een stapje verder, door zijn ontwerp te vernoemen naar de atoombomproeven die in Bikini Atoll hadden plaatsgevonden: hij noemde het "Le Bikini".

Hoe de bikini volwassen werd

De bikini werd gezien als een kledingstuk dat echt niet door respectabele vrouwen kon worden gedragen, waardoor de bikini tot de jaren ‘60 een controversieel kledingstuk bleef. Tijdens de vrije, revolutionaire jaren ‘60 vonden vrouwen echter dat ze zelf konden bepalen wat voor badmode ze wilden dragen. Uit popliedjes uit de jaren ‘60, zoals "Itsy Bitsy, Teenie Weenie, Yellow Polka Dot Bikini", bleek dat er nu heel anders tegenaan werd gekeken. Volgens Time Magazine droeg in 1967 zo’n 65% van de jonge vrouwen weleens een bikini.

Veelzijdige ontwerpen

Het feit dat de bikini uit twee losse items bestaat, is één van de redenen waarom hij zo populair is. Door verschillende topjes en broekjes te mixen en te matchen, kun je een bikini samenstellen die perfect bij je figuur past. Tegenwoordig bieden veel merken collecties met verschillende items die goed op elkaar aansluiten: hierdoor heb je ontzettend veel opties, als je graag je eigen look wilt creëren.

De laatste tijd zijn ook topjes en broekjes die juist expres niet bij elkaar passen erg in de mode. Opvallende modellen zijn bijvoorbeeld topjes met asymmetrische schouderlijnen en bikini’s met crop-top-achtige bovenstukjes. Ook surfer-stijl bovenstukjes zijn ontzettend populair. Deze ontwerpen met lange mouwen, die gemaakt zijn van scuba-wetsuit materialen zoals neopreen, bieden veel support; of je nu de golven wilt pakken, of lekker langs het strand wil wandelen.

Decolletés en uitdagende details

Er is ook veel vraag naar bikini’s die wat veelzijdiger zijn qua opties voor het decolleté. De opties variëren van high-waisted broekjes waarmee je je buik kunt camoufleren tot topjes met een hoge hals, in plaats van een diepe decolleté. Trendy stijlen zijn bijvoorbeeld bikini’s met doorzichtige stukjes of met cut-outs op de juiste plekken. Als het op de details aankomt, gebruiken ontwerpers vooral veel kant, bandjes en wraps om een fashion statement te maken.

Bikinibroekjes met kant aan de zijkant en topjes met doorkruisende bandjes, zijn een sterke trend die de bikini nog net iets sexier maakt. Voor een meer bescheiden look, zijn wrap-around topjes die alles goed op hun plek houden een populaire optie. Of ze nu op het bovenstukje of het broekje zitten: ruches zijn een trendy detail dat er altijd fris en vrouwelijk uitziet.

Kleurrijke keuzes

Van energieke tinten tot mooie pastelkleuren; bikini’s zijn in alle kleuren van de regenboog te vinden, waardoor het makkelijk is om een bikini te vinden die bij jouw huidskleur past en die je persoonlijkheid naar voren laat komen. Ook kleurrijke printen, van exotische printjes tot zachte bloemenpatronen, zijn overal te vinden. Met zoveel stijlvolle opties, bieden bikini’s een prachtige manier om je warm-weer garderobe aan te vullen.