Broches.

Broches worden momenteel gezien als dé sieraden van het seizoen en zijn daardoor ongekend populair. Van Christopher Kane en Erdem tot Burberry en Gucci: menig ontwerper heeft opvallende broches in de shows en collecties opgenomen. Trendwatchers zeggen dat het vooral de behoefte aan persoonlijkere sieraden is, die deze trend zo populair maakt. Net als bij bedelarmbandjes het geval is, bieden broches een unieke manier om je look volledig te individualiseren. Dat vrouwen graag hun persoonlijke stijl uitdragen met hun accessoires, is gelukkig terug te zien in het brede aanbod aan modieuze broches binnen de collecties van dit jaar.

De rijke geschiedenis van de broche

Broches worden al sinds de Bronstijd gedragen, en dit decoratieve accessoire is door verschillende volken in de wereld gedragen. Het accessoire reflecteerde vroeger de rijkdom en sociale klasse van degene die het droeg, maar de stijlen bleven door de jaren wel veranderen. De verschillende broche stijlen veranderden zelfs zo snel, dat archeologen broches tegenwoordig gebruiken om te kijken uit welk tijdperk hun archeologische vondsten dateren. De term 'broche' wordt sinds de Middeleeuwen gebruikt, als variant op het woord 'broach' — een woord dat voort is gekomen uit een Latijnse term voor een spits voorwerp.

De broche bereikte haar hoogtepunt als decoratief sieraad tijdens het Victoriaanse tijdperk, toen geliefden broches aan elkaar schonken als aandenken. Tijdens deze periode begonnen broches steeds meer gezien te worden als een verfijnd, respectabel accessoire. Zoals de Europese royals al een aantal decennia laten zien, straalt een mooie broche nog altijd klasse en goede smaak uit.

De populairste broches

De trendy broches die vandaag de dag de dienst uitmaken, variëren van vintage-achtige ontwerpen tot abstracte kunstwerken. Het is juist deze diversiteit die de broche een gewild mode-item maakt. Of het nu een met juwelen beklede bloem is, een designer logo of een glimmend dier: de opties om een persoonlijke 'touch' toe te voegen aan de broche, zijn eindeloos. Dankzij de culturele en politieke boodschap die ze uitstralen, zijn ook broches in de vorm van een veiligheidsspeld enorm populair dit jaar. Er zijn veel verschillende, stijlvolle uitvoeringen te vinden van de 'security pin' broche, van designs met parels tot gouden broches.

Stijl tips

Bij een mooie avondjurk, is de broche een stijlvol alternatief voor hangende oorbellen of een grote ketting. Zelfs een simpele jurk of een kantoorjurkje kan met een mooie broche voor een formele outfit doorgaan. Ook warme truien kunnen onverwacht glamoreus uit de verf komen met een glinsterende broche. Een broche van zijden bloemen, of met kleurrijke veren, kun je gebruiken als trendy accent bij een casual outfit. Of je de broche nu op een blouse, een muts of een handtas steekt: dit accessoire geeft je outfit net dat beetje extra.