Broekpakken.

Broekpakken zijn niet weg te denken van de catwalk dit seizoen – of het nu gaat om een stoer broekpak voor naar kantoor, of juist een sexy pak. Bij top designers over de hele wereld zijn broekpakken een belangrijk onderdeel van de collectie. De uitgebreide collecties aan gecoördineerde broeken en jasjes, laten zien dat broekpakken geen niche kledingcategorie meer zijn. Nieuwe modellen, trendy details en hippe pasvormen zorgen ervoor dat broekpakken naast op kantoor ook op straat te zien zijn, met de juiste stijl voor elke gelegenheid.

Origine van het broekpak

Toen vrouwen begin 19e eeuw geleidelijk begonnen te werken, waren er veel obstakels, waaronder ook regels over wat voor kleding ze mochten dragen. Twee beroemde Franse ontwerpers hielpen vrouwen om deze grenzen te doorbreken. In 1923 bracht Coco Chanel een jasje en rok uit die geïnspireerd waren door het mannelijke pak. In 1932 combineerde ontwerper Marcel Rochas jasjes met broeken om zakelijke pakken voor vrouwen te maken. De powersuit trend van de jaren '80 zorgde ervoor dat het broekpak een vast plekje kreeg in de kantoorgarderobe van de meeste vrouwen.

Zakelijke kleding van nu

De uitgebreide, diverse collecties aan broekpakken van tegenwoordig bewijzen dat vrouwen zich niet meer als man hoeven te kleden om succesvol te zijn op de werkvloer. Er zijn meer dan genoeg modieuze ontwerpen te vinden die het vrouwelijk lichaam extra goed tot haar recht doen komen, met bijvoorbeeld high-waist broeken of een lage shawlkraag. Zelfs broekpakken die geïnspireerd zijn door pakken voor mannen kunnen er fris en vrouwelijk uitzien, als ze gemaakt zijn van stofjes als fluweel of gebloemde brokaten. Wat betreft de kleuren, worden traditionele neutrale kleuren steeds vaker vervangen door bijvoorbeeld roze of dieprood.

Moderne pasvormen

Of het nu een oversized blazer is of een broek met wijde pijpen: broekpakken zijn op dit moment vooral erg volumineus. Met kleine veranderingen zoals lagere schouders krijgen broekpakken een zachtere pasvorm, die tegelijkertijd zowel nonchalant als elegant is. Trendy details als een asymmetrische snit, flare pijpen of een paper-bag taille zorgen ervoor dat je er nog net iets hipper uitziet. Het feit dat deze volumineuze looks ontzettend comfortabel zijn, is ook nog eens mooi meegenomen.

De puntjes op de I

De uitstraling van je broekpak is uiteindelijk afhankelijk van de kleding waarmee je het pak combineert en de accessoires die je erbij draagt. Je kunt hier invulling aan geven naar eigen smaak. Voor een chique zakelijke look, kun je kiezen voor elegante accessoires als een designer handtas, subtiele sieraden en mooie pumps. Buiten werk kan je hier wat contrast aan toevoegen door een shawl met een hippe print, stoere hakken of een tote met kleurblokken te dragen. Voor een flirty look kun je een voorbeeld nemen aan celebs als Gigi Hadid en Victoria Beckham en je broekpak combineren met een doorschijnende blouse. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden als je je garderobe uitbreidt met een modern broekpak.