Cowboylaarzen.

Cowboylaarzen zijn altijd al ontzettend populair geweest onder Amerikaanse ruiters; en al sinds de Amerikanen rond 1870 fervent hun paarden en vee dreven. Omdat er maar weinig cowboys waren die hun versleten laarzen wilden dragen als ze op hun bestemming aankwamen, zijn de modieuze versies van deze praktische laarzen dus al langer in trek. Ondertussen heeft dit symbool van het Wilde Westen een behoorlijke make-over gekregen, waardoor er tegenwoordig hippe, frisse modellen op de markt zijn voor zowel dames als heren. Of het nu de luxe “roper boots” zijn, gemaakt van zijdezacht suêde, of de klassieke laars met grove details; met de nieuwe cowboy boots kun je zeker een fashion statement maken.

Cowboylaarzen door de jaren heen

Amerikaanse cowboylaarzen, geïnspireerd door de herders (“vaqueros”) in Spanje, werden ontworpen met de ruwe rijomstandigheden in het achterhoofd. Door de hoge hakken, konden de hielen stevig in de stijgbeugels blijven zitten tijdens scherpe bewegingen. Door de gladde zolen was het makkelijker om het paard op of af te komen. De hoge leren schacht maakte het makkelijker voor de ruiter om het paard onder controle te houden en bood tegelijkertijd bescherming tegen barre weersomstandigheden.

De laarzenmakers in het Westen gebruikten vanaf het begin al sierlijke stiksels om hun laarzen een eigen look te geven. Al snel wilden de cowboys graag bepaalde decoraties op hun laarzen, zoals de Texas ster, om hun laarzen een persoonlijk tintje te geven. Deze hippere versies van de traditionele cowboylaarzen waren uitgebreid te zien op film en tv, waardoor steeds meer mensen in aanraking kwamen met de opvallende laarzen. Door de groeiende populariteit van country muziek in Amerika, werden de laarzen een item dat iedereen in de kledingkast wilde hebben staan.

Roper cowboylaarzen

Toen er steeds meer rodeos plaatsvonden, omdat cowboys wilden laten zien wat ze konden, kwam de roper stijl in beeld. Met deze kortere laars, met een lagere hak, konden ruiters snel van hun paard afstappen om een kalf ergens aan vast te maken of om zo snel mogelijk uit de buurt te komen van een op hol geslagen paard. Rodeos werden een populaire vorm van entertainment in de Verenigde Staten, en het duurde niet lang voordat ook de fans van deze rodeos de enkellaarzen begonnen te dragen.

Als het op trendy cowboylaarzen voor heren aankomt, is de roper stijl zeker de populairste stijl. Met de ronde neus en lage hakken, ziet een casual outfit er net iets stoerder uit. Mannen geven vaak de voorkeur aan donkere neutrale kleuren, zoals zwart en bruin, en strakke modellen waarbij de Western roots bijna niet meer te herkennen zijn.

Trendy cowboylaarzen voor dames

Voor dames is er met zowel de klassieke cowboylaarzen als de kortere ropers oneindig veel keuze voor een leuke outfit. Ontwerpers houden het vooral bij de traditionele cowboylaarzen. Moderne looks variëren van over-knee laarzen, tot laarzen van verschillende aparte materialen, zoals bijvoorbeeld satijn. Als je echt voor de cowgirl look wilt gaan, kun je bijvoorbeeld kijken naar klassieke designs met opvallende kleurencombinaties en leuke decoraties. Draag de laarzen over je jeans heen of met een speels rokje, zodat ze echt de aandacht stelen.

Fashionistas die een stukje cowboy cultuur aan hun outfit toe willen voegen, zullen vast fan zijn van de korte roper laarsjes met oversized gespen of lange franjes. Deze enkellaarzen kunnen overal bij; van maxi bloemenjurkjes, tot jeans met opgerolde broekspijpen. Ze staan het best als er een stukje huid te zien is tussen de laars en je rokje, jurkje of broek.

Of je nu voor speels en flirty gaat of voor chic en netjes, er zijn momenteel oneindig veel opties beschikbaar. Deze heerlijk zittende schoenen worden alleen maar populairder, nu mannen en vrouwen overal ter wereld de nieuwe modellen cowboylaarzen ontdekken.