Fedora hoeden.

De enorme populariteit van fedora hoeden doet wellicht denken aan een comeback – maar je zou ook kunnen zeggen dat deze klassieke hoed simpelweg altijd ‘in’ is gebleven. Deze vilten hoed, te herkennen aan de brede rand en het bandje eromheen, wordt al sinds 1880 door zelfverzekerde mannen en vrouwen gedragen. Door de jaren heen, zijn ze door celebrities van Frank Sinatra en Humphrey Bogart, tot Michael Jackson en Madonna gedragen. Fedora hoeden stralen een soort mysterie uit, met een stoer randje, waardoor trendsetters altijd al fan zijn geweest van deze hoed.

Hoe de klassieke hoed tot stand kwam

Sommige modeontwerpers doen alsof de groeiende populariteit van fedoras onder vrouwen iets nieuws is – maar in werkelijkheid werd de hoed populair dankzij een beroemde actrice. In 1882 droeg de bekende actrice Sarah Bernhardt deze hoed in het toneelstuk “Fédora”, een treurig verhaal over valse beschuldigingen en onrechtvaardigheid. De hoed, met dezelfde naam als het toneelstuk, was een grote hit onder vrouwen die de liberale lifestyle van Bernhardt bewonderden; al snel werd de fedora gebruikt door vrouwen als symbool voor de feministische beweging.

Gangsta stijl

Dankzij de behoorlijk brede rand, kon degene die de hoed droeg goed beschermd worden van de regen, waardoor de fedora ook populair werd onder mannen. Daarnaast bleek de rand, die naar beneden kon worden gebogen, ook handig voor mensen die hun identiteit wilden verbergen. Tijdens de Drooglegging in de Verenigde Staten, werden fedoras vooral geassocieerd met dranksmokkelaars en gangsters. Het stoere “break-the-rules” gevoel dat de hoed uitstraalt, verklaart waarom de fedora nog altijd populair is. Zelfs de meest mannelijke mannen, kunnen er modieus en stijlvol uitzien met een fedora.

Hippe variaties

Vilt blijft een populaire keuze wat betreft het materiaal, maar er zijn ook fedoras van wol, linnen en leer te vinden. De bandjes die van lint of leer worden gemaakt, worden vaak opgevrolijkt met kleine veren. De positie van de deuken en vouwen verschilt van de ene tot de andere hoedenmaker. Al werd de hoed traditioneel altijd met de rand naar beneden gedragen door mannen, zijn opgerolde of omhoog gerolde randen momenteel erg hip. Hierdoor krijgt de fedora een meer casual look en wordt het gezicht mooi omlijst door de hoed.

Vrouwelijke fedoras

Voor dames is het belangrijk om de juiste kleur en grootte te vinden. Een trendy optie is bijvoorbeeld de oversized fedora van Gucci, in een opvallende kleur rood. Als je deze hoed combineert met een grote zonnebril, straal je met deze hippe look echt Hollywood glamor uit. Matte kleuren zoals crème of lichtgrijs, zijn daarentegen het perfecte accessoires voor een casual outfit of op reis. Een kleine bruine fedora ziet er speels en outdoorsy uit, terwijl de klassieke zwarte kleur juist wat mysterie toevoegt aan je outfit. Dankzij de enorme selectie aan fedoras die dit jaar beschikbaar is, is er genoeg keuze om wat flair aan je outfit toe te voegen.