Handschoenen.

Er wordt nu al voorspeld dat de handschoen het volgende "it" accessoire gaat worden — en het is daarom niet verrassend dat handschoenen in meer trendy variaties verkrijgbaar zijn dan ooit tevoren. Van New York tot Londen, Milaan en Parijs: ontwerpers weten de handschoen zeker te vinden. Dankzij hightech innovaties gaat ook de praktische, functionele kant van dit accessoire met stappen vooruit. Er zijn zelfs handschoenen met geleidend materiaal in de vingertoppen, waardoor je met gemak je smartphone kunt bedienen. Of je nu op zoek bent naar iets om je handen mee warm te houden, of naar een unieke manier om je outfit af te maken, het is nog nooit zo makkelijk geweest om een paar fantastische handschoenen aan te schaffen.

Een korte geschiedenis van de handschoen

Handschoenen zijn altijd al gewaardeerd om hun functie als handwarmer en als statussymbool, maar pas vanaf de 13e eeuw begonnen dames ze ook echt als modeaccessoire te dragen. De populariteit van het accessoire bereikte een hoogtepunt toen Koningin Elizabeth 1 aan de macht was. De Engelse koningin was gek op accessoires die de aandacht naar haar mooie handen trokken.

In de 18e eeuw kwamen handschoenen vaak tot over de elleboog, vooral toen korte mouwen 'in' begonnen te raken. Eind 19e eeuw begonnen modehuizen handschoenen op te nemen in hun seizoenscollecties. Toen vrouwen in de 20ste eeuw steeds meer buitenactiviteiten ondernamen, begonnen ook handschoenen die de vingers beschermden steeds meer in de mode te raken.

Handschoenen bij elke outfit

Handschoenen zijn er in drie basis lengtes: tot de pols, tot de elleboog en volledig bedekkend. In het algemeen is de regel dat de lengte van de handschoen gebaseerd wordt op de lengte van de mouw. Uitzonderingen hierop zijn natuurlijk handschoenen die speciaal voor bepaalde activiteiten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor chirurgie, golf of motorrijden. Volledig bedekkende handschoenen, ook wel 'opera' handschoenen genoemd, worden voornamelijk gedragen bij mouwloze of strapless avondjurken. Door de associatie met een bezoek aan het theater, is dit de meest formele handschoenstijl.

Designer handschoenen

Om echt indruk te maken, is de visuele impact van de operahandschoen van een top ontwerper bijna niet te evenaren. Opvallende voorbeelden zijn de ontwerpen van Altuzarra, Salvatore Ferragamo en Rodarte, met bijvoorbeeld ruches, plooien en kreukels. Ook minimalistische handschoenen die tot de schouder doorlopen, zijn momenteel in trek. Voor bordeauxrode uitvoeringen van deze ultra-lange stijl, zijn vooral Victoria Beckham en Calvin Klein goede opties.

Warme handen tijdens de winter

Handschoenen die tot de pols lopen zijn natuurlijk vooral bedoeld om je handen en vingers warm te houden tijdens de winter — maar ook hier zijn genoeg modieuze, trendy modellen onder te vinden. Of ze nu gemaakt zijn van wol, kasjmier of superzacht leer: het zijn eigenlijk de details op de zoom en op de achterkant, die de handschoenen een unieke 'touch' kunnen geven. Trendy variaties zijn bijvoorbeeld gewatteerde handschoenen, bont, gespen, strikjes en kraaltjes. Korte handschoenen zijn makkelijk te combineren met casual outfits, en hun charme komt vooral goed uit de verf bij matching accessoires zoals handtassen en schoenen.