Jumpsuits.

De groeiende populariteit van jumpsuits zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk alleen maar toenemen, nu designers steeds meer creatieve mogelijkheden zien met het one-piece kledingstuk. Sommige ontwerpers focussen zich op het afslankende effect van een strakke jumpsuit. Anderen gebruiken het all-in-one piece als een soort canvas om hun artistieke talent op uit te beelden. Als het op trends aankomt, is de timing perfect. Jumpsuits passen perfect bij de nieuwe focus van de mode-industrie op kleding die niet alleen stylish is, maar ook heerlijk zit. Van fijne texturen, uitdagende modellen en frisse kleuren, tot het gebruik van absorberende materialen — de jumpsuits van tegenwoordig veranderen mee met de sterkste trends van het seizoen.

Waar komt die naam vandaan?

Het woord ‘jumpsuit’ is afgeleid van waar de kleding oorspronkelijk voor bedoeld was: om parachutisten en skydivers te beschermen, terwijl ze uit het vliegtuig sprongen. Jumpsuits hebben sinds de jaren ‘60, toen verschillende rockbands zwart-leren modellen droegen, verschillende stijl ontwikkelingen doorgemaakt. Tijdens het discotijdperk van de jaren ‘70, waren ze bijvoorbeeld sexy en mouwloos. In de jaren ‘80 werden jumpsuits juist wat volwassener en eleganter. Ondertussen heeft bijna iedereen er wel één in de kast hangen en blijven ze met de tijd meegaan. De laatste modellen komen weer terug bij het begin, met uitdagende interpretaties van hun praktische en functionele roots.

Klaar om te gaan

Tussen de verschillende types jumpsuits die je dit jaar kunt vinden, kun je ook “street styles” vinden die iets weg hebben van echte vliegpakken. Ook biker jumpsuits maken een sterke comeback. Op deze stoere designs kun je ook details terugzien die je normaal op sportkleding ziet, zoals meerdere ritsen, knopen en zakken. Van compressiemateriaal tot ademend katoen — ook de stofjes die je normaal tegenkomt bij sportkleding, zie je steeds meer terug bij jumpsuits. Of het nu een strak leren design is van Chloé, of een casual khaki model van Stella McCartney: met deze urban styles, heeft de casual sportkleding trend weer eens een frisse update gekregen.

Glamorous stijlen

Er zijn ook genoeg jumpsuit looks te vinden waarmee je helemaal klaar bent voor de rode loper. Zo zijn er bijvoorbeeld de prachtige zijden bloemenprints van Alberta Ferretti, evenals de off-the-shoulder modellen van Roland Mouret — genoeg luxe opties. Voor een hippe look, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fluwelen jumpsuit, of een met een asymmetrische hals. Als je liever voor een klassieke look kiest, kun je bijvoorbeeld een zwarte jumpsuit dragen met kant rondom de nek en schouders. Een model met rechte pijpen, biedt een soort tijdloze elegantie.

Jumpsuits zijn makkelijk aan de gelegenheid aan te passen. Kies als je op zoek gaat naar een jumpsuit, vooral een ontwerp dat je figuur goed doet uitkomen. Één van de beste aspecten van deze nieuwe mode-must, is de mogelijkheid om bijvoorbeeld je lichaam langer te laten lijken. Breek de ongebroken lijn tussen je nek tot je voeten niet af met al te veel accessoires. Met chique schoenen, een designer handtas en je favoriete sieraden, heb je alles wat je nodig hebt voor deze all-in-one outfit.