Riemen.

Het is wel duidelijk waar riemen voor bedoeld zijn: om te zorgen dat kleding goed om de taille heen blijft zitten. Riemen worden echter al sinds de Bronstijd, ook als accessoire gezien. Vandaag de dag is de riem plots weer ontzettend populair, nu top ontwerpers proberen om dit praktische kledingitem van een nieuwe look te voorzien. Van dunne ceinturen die nauwelijks opvallen tot brede korsetten: een riem kan je outfit een hele nieuwe uitstraling geven, waardoor je ontzettend veel opties hebt om echt je eigen stijl te creëren.

Een korte geschiedenis van de riem

Historici zeggen dat riemen oorspronkelijk waarschijnlijk slechts bestonden uit een klein stukje draad, toen mensen ze voor het eerst begonnen te dragen om hun kleding vast te knopen om hun middel. Al snel kreeg de riem echter een extra betekenis. Met de decoraties die aan riemen werden toegevoegd, kon iedereen zien tot wat voor sociale klasse of religie de drager behoorde. Vanaf de Middeleeuwen werden riemen steeds vaker gebruikt om gereedschap en wapens te dragen. Tijdens de Renaissance maakten riemen ineens hun entree in de modewereld en begonnen vrouwen ze te dragen als modieuze accessoires.

Opties voor de echte trendsetters

Taille in de schijnwerpers. Als het op de riemen aankomt die dit seizoen écht de aandacht trekken, zijn korset-achtige wraps een perfecte optie. Bijvoorbeeld verkrijgbaar bij ontwerpers als Balmain, Isabel Marant en Alexander McQueen, vallen deze ultra-brede riemen losjes, waardoor ze goed samengaan met wijd uitlopende jurkjes, volumineuze truien en ‘oversized’ shirts. Met deze stijlen, die het taille extra in de spotlight zetten, is het een koud kunstje om modieus voor de dag te komen.

Dunne koordjes. Superdunne riemen, ook een favoriete stijl van Kate Middleton, zijn ook erg trendy op het moment. Van metallic kleuren met juwelen als decoratie, tot simpele koordjes; een dunne riem biedt de kans om een slank figuur extra goed uit te doen komen. Dunne leren riemen met een gesp in identieke kleur, zorgen ervoor dat de uitstraling verfijnd en klassiek blijft. Voor een hippere interpretatie, kun je kiezen voor een riem met oversized lusjes. Voor extra effect, kun je eventueel twee van dit soort riemen over elkaar heen dragen.

Grote gespen. Een riem met een designer merk op de gesp is zeker een stijl ‘statement’. De boodschap komt nog sterker over als de gesp een metallic afwerking heeft, zoals bij Gucci en Moschino. Ronde gespen zijn ook een echte trend momenteel, net als klipjes met glanzende edelstenen.

Het must-have accessoire van het seizoen

De huidige populariteit van de riem, komt vooral voort uit de veranderingen in hoe men over het vrouwelijke figuur denkt. Nu steeds meer vrouwen hun rondingen juist willen laten zien, is er ook meer interesse in mode die de taille accentueert. Bij deze nieuwe trend wordt veel zelfverzekerdheid uitgestraald. Doordat een riem een verfrissend effect kan hebben op de kleding die al in je kast ligt, is het accessoire ook een praktische optie. Het is dus niet verrassend dat het item een echte favoriet is bij vrijwel iedereen, van realitysterren tot het Koninklijk Huis.