Sneakers.

Sinds ze een eeuw geleden voor het eerst geïntroduceerd werden in de Verenigde Staten, hebben ze ontzettend veel ontwikkelingen doorgemaakt. Gaandeweg zijn ze steeds populairder geworden en worden ze niet langer alleen meer gedragen voor sport; ze hebben hun eigen plekje gevonden in de modewereld. Sneakers worden gedragen door mannen, vrouwen en kinderen over de hele wereld. Het continue succes van deze praktische schoenen komt tegenwoordig is te danken aan hoe stijlvol de sneakers van vandaag de dag zijn. Er zijn maar weinig kledingitems die je persoonlijke kledingstijl zo bepalen als je favoriete paar sneakers.

Een sneaky oorsprong

Atletische schoenen — van gymschoenen tot hardloopschoenen — werden begin 20ste eeuw steeds populairder. Toen het bedrijf 'U.S. Rubber Company' in 1916 besloot om de schoenenmode in te gaan, bedacht een slimme marketeer dat het leuk zou zijn om hun schoenen met rubberen zolen "sneakers" te noemen. Deze bijnaam voor tennisschoenen, refereerde aan hoe weinig geluid de schoenen zowel op als buiten de tennisbaan maakten. Gepromoot onder het merk Keds, was er door de sneakers een enorme toename in de vraag naar sportschoenen, over de hele wereld.

Designer sneakers

Al werden ze eerst verkocht als atletische schoenen: doordat verschillende grote sportsterren de schoen promootten, werd de sneaker enorm populair begin 20ste eeuw. Toen er meer concurrentie op de markt kwam, richtten bedrijven zich op designers, omdat ze wilden zorgen dat hun sneakers opvielen tussen alle andere. Er kwamen steeds meer verschillende ontwerpen op de markt; in de jaren '70 waren er nog maar een paar verschillende modellen, maar in 2012 maar liefst meer dan 3000 modellen. Tegenwoordig zijn sneakers echt belangrijke items in de seizoenscollecties van top-designers.

De laatste trend: nieuwe interpretaties

Sportmerken proberen vooral om nieuwe technologieën te ontwikkelen, waardoor de sneakers betere prestaties kunnen leveren; ontwerpers zijn echter juist op zoek naar nieuwe manieren om hun creativiteit te uiten. Of het nu gaat om sneakers die vooral praktisch moeten zijn of om modieuze sneakers, de laatste sneaker trends zijn vooral gericht op hoe alle individuele onderdelen van de sneaker met elkaar in verbinding staan. Van de zool tot de veters: elk aspect van het ontwerp van de schoen, krijgt een frisse, nieuwe interpretatie. Ook de meer praktische sneakers hebben leuke, nieuwe ontwerpen meegekregen, zoals sneakers met inzetstukjes, dikkere voorflappen en dikkere toe caps. Schoenen met technische snufjes worden ook steeds modieuzer voor casual gebruik.

Ook bij de meest trendy sneakers komt het 'deconstructed design' met verschillende elementen weer terug. Of het nu donzige veters, metallic veterogen of materialen als satijn, tweed of slangenleer zijn; ontwerpers geven een nieuwe draai aan de standaard elementen van deze populaire schone. Ook de onderkant van de schoen krijgt steeds meer aandacht, van hogere zolen tot contrasterende kleuren. Ook versieringen blijven ontzettend belangrijk. Je kan sneakers vinden met allerlei leuke details, van franjes en veren tot glitters en bedrukt met teksten.

Alles bij elkaar

Het aanschaffen van een paar nieuwe designer sneakers is de perfecte manier om up-to-date te blijven met de laatste trends. Het is handig om tijdens je aankoop ook in je achterhoofd te houden wat voor kleding je in je kast hebt hangen. Klassieke ontwerpen zoals Converse sneakers of Adidas gympen zijn een perfect accessoire voor een lichte zomerjurk. Meer opvallende ontwerpen, bieden daarentegen een goede manier om basic items zoals je favoriete spijkerbroek net dat beetje extra op te fleuren. Trendy plateau-sneakers zien er vooral heel modieus uit als je ze combineert met een broek met wijde pijpen.

Vergeet niet om eens in de zoveel tijd ook je standaard paar witte sneakers te updaten. Met een mooi wit paar sneakers, zorg je ervoor dat casual kleding er niet te slordig uitziet. Ze staan ook goed bij minimalistische kledingitems, tijdens alle modeseizoenen. De beste manier om zeker te weten dat je stijlvolle schoenen hebt die goed samen gaan met je outfits, is om altijd een aantal paar sneakers in je kast te hebben.