Sokken.

Van sokken met ademend materiaal tot sokken met extra isolatie: als je op zoek bent naar een praktisch, functioneel paar sokken, zijn er verschillende opties die je in acht kunt nemen. Maar naast het feit dat ze je voeten warm en drooghouden, bieden ze je ook de kans om je gevoel voor mode te laten zien. Momenteel doen sokken het enorm goed, als het op accessoires aankomt waarmee je een statement kunt maken. Om wat voor gelegenheid het ook gaat: sokken zijn een makkelijke en betaalbare manier om je selfie-waardige stijl te vertonen.

De evolutie van de sok

De eerste variatie van de sok, was waarschijnlijk dierenhuid die om de voet heen werd gewikkeld. Daarna werden er voetbedekkingen gemaakt van gematteerd bont. De eerste sok die men echt om de voet moest trekken, verscheen rond de 1ste eeuw. Uit een fragment van een brief uit deze tijd, die naar een Romeinse soldaat werd gestuurd, wordt aan het dragen van een ‘paar sokken’ met sandalen gerefereerd. In de eeuwen hierna bleven kousen en sokken zich steeds verder ontwikkelen, maar pas toen men begon te breien werd het echt gewoon om sokken te dragen. Dankzij breiwerk, was het voor mensen uit alle lagen van de samenleving mogelijk om een paar comfortabele sokken te dragen.

Een stijl-transformatie

Eens werden ze gezien als ondergoed, dat vooral functioneel moest zijn, maar tegenwoordig zijn sokken een must-have modeaccessoire. Ontwerpers van Gucci en Marc Jacobs tot Alberto Zambelli en Reem Acra hebben voor opvallende sokken gekozen in hun huidige collecties. In plaats dat ze zich richten op discrete ontwerpen, zijn deze sokken juist bedoeld om de aandacht mee te trekken. Of ze nu zijn opgeleukt met borduursels of zijn afgewerkt met nepbont: sokken hebben hun eigen plekje gevonden binnen de mode.

Lekker eigenzinnig

Er zijn enorm veel verschillende soorten trendy sokken te vinden op de catwalk, maar vooral hoge ‘thigh-high’ sokken met leuke patronen doen het goed, evenals ontwerpen met kleurenblokken. Deze speelse sokken, die ook nog eens comfortabeler zitten dan thigh-high schoenen, laten zien dat je jezelf niet te serieus neemt. Ook sokken met gekke grafische vormgeving zijn helemaal in. Of het nu gaat om sokken met je favoriete logo, dier of fictieve personage; met deze sokken kan je je interesses en passies in één keer aan iedereen laten zien.

Stijltips sokken

Om echt een trendsetter te worden op het gebied van sokken, moet je je outfit van onder naar boven samen stellen. Zorg om te beginnen, dat de sokken goed bij de gelegenheid passen. Ga voor kantoorkleding voor lichtgewicht sokken in neutrale kleuren, die goed bij je schoenen passen. Voor een avond uit kun je kiezen voor trendy sokken in doorschijnende materialen, 'cut-out' sokken of een glitteren afwerking. Voor maximale impact, kun je deze sokken het best met een paar echte party schoenen dragen. Voor sokken voor dagelijks gebruik, kun je kiezen voor opvallende patronen, prints en kleuren, om een speelse look te creëren.