Trenchcoats.

Trenchcoats worden vaak een 'must-have item' genoemd, maar zelfs dat laat nog niet zien hoe populair ze zijn binnen de modewereld. Deze soort jas, die onmiddellijk te herkennen is, zal nooit uit de mode raken. Al langer dan een eeuw worden trenchcoats gewaardeerd om zowel hun praktische kant als de luxe die ze uitstralen. Even functioneel als glamorous, verfijnd en romantisch; deze tijdloze klassieker past bij elke gelegenheid.

Een militaire geschiedenis

Trenchcoats kregen hun — inmiddels zeer bekende — naam tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen militaire overjassen zo werden aangepast, dat ze beter aansloten op de behoeftes van het leven in de loopgraven. Oftewel: in de 'trenches'. Doordat de soldaten dagen lang buiten lagen in modderige omstandigheden, waren zware wollen jassen onhandig en gevaarlijk. Geïnspireerd door de waterbestendige "mac" regenjassen van Charles Macintosh, werden trenchcoats ontworpen met oorlogsomstandigheden in het achterhoofd. De zakken waren groot genoeg om landkaarten en andere belangrijke papieren in te bewaren. De riem werd uitgerust met D-ringen om essentiële materialen en wapens aan te kunnen hangen. Tijdens de gevechten, zorgden de bandjes en de zakken ervoor dat alles op zijn plaats bleef.

Het romantiseren van de trenchcoat

Tijdens de oorlog begonnen gewone burgers van beide geslachten de trenchcoat te dragen als symbool voor hun patriottisme. Toen de veteranen na hun lange strijd weer terugkeerden naar huis, veranderde dat. De jas werd toen vooral geassocieerd met een geromantiseerd perspectief over de heldhaftige soldaten — een perspectief dat voor altijd veranderd was door de oorlog. Hollywood sloeg al snel een slaatje uit deze nieuwe interpretatie. Van detectives en gangsters tot femme fatales; allerlei personages werden vertoond met een trenchcoat aan. De klassieke jas wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt in veel films, om een soort stoer individualisme uit te beelden.


Variaties op dit modieuze kledingitem

De trendy trenchcoats van vandaag de dag zijn een levendige mix van traditionele looks en compleet innovatieve ontwerpen. Sommige jassen hebben bijvoorbeeld een creatieve nieuwe pasvorm, zoals brede schouders, ultralange mouwen en A-lijn vormen, in plaats van het klassieke silhouet. Andere trenchcoats gebruiken nieuwe stoffen, zoals zijde, fluweel of kasjmier. Als het op kleuren aankomt, kan en mag alles. Wil je de huidige trend echter graag volgen, ga dan voor een lichte kleur. Ontwerpers kiezen dit jaar vooral voor zachte pastelkleuren en neutrale kleuren.

Je outfit samenstellen

Van avondkleding tot casual kleding: een trenchcoat die mooi is ontworpen, kan ongeveer overal bij. Voor het beste effect kun je de klassieke jas vooral zien als een kans om iets van je persoonlijkheid te laten zien. Toon lef en draag je trenchcoat over een zijden jumpsuit heen. Draag hem casually over een felle avondjurk heen om zelfvertrouwen uit te stralen. Volg de laatste trends door een oversized trenchcoat te dragen met een blouse, wijde broek en 'slouchy' laarsjes. Of je nu liever gaat voor een chique, luxe look of juist voor stoer en rebels; je zal hoe dan ook een trenchcoat vinden waarmee je je eigen stijl uit kunt stralen.