Yogakleding.

Alleen in de V.S. zijn er al meer dan 20 miljoen mensen die aan yoga doen – dus je zou wel kunnen stellen dat ook het Westen nu doorheeft wat voor voordelen deze traditionele sport kan bieden. Met lessen die gefocust zijn op stretchen, ademhalingsoefeningen en ontspannen, is yoga een populaire keuze geworden als het op sport aankomt. Door die populariteit, is er ook steeds meer keus wat betreft sportkleding. Yogakleding is zo trendy geworden, dat dit ook gewoon op straat wordt gedragen. Wil je stylish naar je volgende yogales? Lees onze tips dan door.

Een korte geschiedenis van yoga

We weten niet precies wanneer yoga voor het eerst werd beoefend, maar experts zijn het erover eens dat yoga zoals we dat vandaag de dag kennen, ooit begon als een zoektocht naar spirituele verlichting. De eerste systematische vermeldingen van yoga, stonden in geschriften van de Hindoes die uit de derde eeuw voor Christus dateerden. In de vijfde eeuw voor Christus, hadden de belangrijkste principes van het mediteren al een belangrijke plek opgenomen in de Hindoeïstische en Boeddhistische culture, evenals het Jaïnisme.

Doordat India gekoloniseerd werd door Europa, werd ook het westen blootgesteld aan yoga. Toen mensen in het Westen steeds meer interesse kregen in Oosterse cultuur, begonnen ze de sport ook te beoefenen. Rond 1930 werd yoga ook in de V.S. beoefend en in de jaren ’60 werd de sport enorm populair onder jongeren. Onderzoek uit de jaren ’80 toonde aan dat yoga veel gezondheidsvoordelen had, waardoor de sport nog meer in een positief licht kwam te staan.

Yogakleding en accessoires: de basis

Als het op yogakleding aankomt, is gemak het allerbelangrijkst. Het is essentieel om kleding te dragen die mee rekt, terwijl je de verschillende posities aanneemt. Doordat de posities vrij lastig kunnen zijn, is het ook belangrijk dat de kleding een bepaald niveau aan steun bieden en het lichaam goed bedekken. De kleding moet goed blijven zitten, zonder dat je beperkt bent in je bewegingen. Daarnaast is het ook fijn om ademhalende stoffen te dragen die zweet absorberen. Een yogamat zorgt dat je een stevige ondergrond hebt en biedt bescherming tegen vieze vloeren. Als je geen mat hebt, kun je eventueel ook een paar speciale anti-slip yoga sokken gebruiken.

Aanvullingen op je yogakleding

Speciale yogakleding bestaat bijvoorbeeld uit stretchy broeken, shorts, leggings, tank tops en sportbeha’s. Deze kleding wordt vaak gemaakt van synthetische materialen, zodat de kleding snel droogt, support biedt aan je lichaam en geurbestendig is. Tegenwoordig zijn er sportbeha’s die op crop tops lijken, zodat ze ook als casual top kunnen worden gedragen. Compressie leggings, die de bloedcirculatie bevorderen, worden ook steeds populairder.

Trendy looks

Ook dit jaar is yogakleding die ook op casual wijze kan worden gedragen weer erg populair en trendy, vooral wat betreft yoga truitjes. Je kunt bijvoorbeeld stretchy blouses en zachte truien vinden, waarvan niemand ooit zou denken dat het je go-to yogakleding was. Modieuze leggings vormen ook een echte trend dit jaar, met hippe ontwerpen zoals cut-outs en gaten. Yoga broeken en leggings met grote prints verkopen goed, omdat ze flatteus zijn voor het figuur. Dit jaar zijn er ook een aantal ontwerpen die uit drie verschillende kleuren bestaan; hiermee kun je wat je mooi vindt aan jezelf extra benadrukken, terwijl je eventuele gebreken kunt verhullen.

Of je nu aan yoga doet om fit te blijven, te ontspannen, of als een soort spirituele meditatie: de juiste yogakleding kan je helpen om je doelen te bereiken. Door de mooie selectie aan nieuwe ontwerpen, zal je hoe dan ook yogakleding vinden die je behoeften vervult.