Zonnebrillen.

Als het op mode-accessoires aankomt, is er niets wat jouw persoonlijke stijl beter uitdraagt dan een chique zonnebril. De reden daarvoor is simpel: een zonnebril trekt alle aandacht naar je gezicht. Zo vallen je ogen op, evenals je gezichtsuitdrukking en zelfs je make-up, waardoor je de kans hebt om overal waar je komt een fantastische eerste indruk te maken. Daarnaast biedt een zonnebril ook bescherming tegen de zon, wat ervoor zorgt dat je ogen zullen stralen en je huid er perfect uit zal zien tijdens alle zomers die er nog aan komen.

Een moderne ontwikkeling

Ondanks het feit dat manuscripten uit de oudheid erop wijzen dat er in de 12e eeuw al een voorloper op de zonnebril was, is de zonnebril zoals we die vandaag de dag kennen een redelijk recente uitvinding. Gekleurde glazen die echt speciaal bedoeld waren als bescherming tegen de zon, verschenen voor het eerst in het begin van de 20ste eeuw. Filmsterren waren de eersten die met dit moderne accessoire liepen. De donkere kleur hielp ze om hun identiteit verborgen te houden in het openbaar en gaf hun ogen, die rood werden door de felle filmlichten, de tijd om weer te genezen.

Doordat in 1929 ook massa geproduceerde zonnebrillen verschenen, werd het voor iedereen betaalbaar om de bril met gekleurde glazen aan te schaffen. Door de associatie met Hollywood glamour, was de zonnebril meteen een hit bij modieuze vrouwen over de hele wereld. In de jaren ’40 werd ook de pilotenbril, ontworpen voor militaire vliegmannen, snel populair. De stijlvolle, lichtgewicht bril gaf de zonnebril een ‘cool factor’ die er ook nu nog altijd voor zorgt dat er enorm veel van worden verkocht.

De vorm van de zonnebril

Van de ‘flat-top’ tot de ‘cat’s eyes’: zonnebrillen komen in alle vormen en maten. Eeuwige favorieten variëren van retro zonnebrillen met ronde en vierkanten glazen, tot de tijdloze pilotenbril. Of ze nu uitgerust zijn met leuke steentjes op de bovenste hoeken, of gemaakt zijn van transparante materialen, ook het frame speelt een belangrijke rol bij de vorm van de zonnebril. Welke stijl je ook het leukst vindt, het is altijd belangrijk om een vorm kiezen die goed bij je gezicht past.

Hippe frames en glazen

Al vanaf het begin hebben ontwerpers zich gericht op zowel het glas waar je doorheen ziet, als het frame dat de zonnebril bij elkaar houdt. Tegenwoordig zijn de hipste ontwerpen de designs waarbij deze twee elementen perfect op elkaar aansluiten. Oversized zonnebrillen met brede frames en glazen in dezelfde kleur, zijn ontzettend trendy op het moment. Frames met een patroon, bieden daarentegen een opvallend contrast tegenover traditionele glazen.

Voor frames bestaan de decoratieve opties bijvoorbeeld uit all-over prints van polka dots en pop-art tot ‘tortoise-shell’. Futuristische frames in vreemde vormen, zijn de laatste mode. Versierd met alles van pailletten en strass tot plastic bloemen: met deze frames, kan je je sieraden gewoon thuislaten.

Gekleurde glazen in alle kleuren van de regenboog zijn ook ontzettend trendy. Amber, geel en mosterdkleuren domineren de catwalk van de top ontwerpers, van Prada tot Gucci. Ook lichtblauwe glazen doen het goed, door de manier waarop ze de huid en de ogen uit doen komen. Verschillende kleurtjes die juist met elkaar contrasteren, bieden een verfijnde versie van de trend.

Shoppen voor een stijlvolle zonnebril

Net als alle andere mode-accessoires, kan een zonnebril je outfit echt afmaken of zelfs de show stelen. Hippe zonnebrillen zorgen altijd voor een goede eerste indruk, waar je ook bent in de wereld. Gespiegelde glazen zorgen ervoor dat de cool-girl factor nog een tandje omhoog gaat. Met een oversized zonnebril, straal je uit dat je op de hoogte bent van de laatste trends. Kijk naar je favoriete merken en ontwerpers om een zonnebril te vinden die perfect bij je past. Als je de algehele look van een bepaald merk helemaal fantastisch vindt, is de kans groot dat dit ook voor hun zonnebrillen geldt.

Doordat je ogen beschermd worden tegen UV-straling, zorgt een zonnebril ervoor dat je zonder zorgen uren van de zon kunt genieten. Of je nu op het strand ligt te loungen, lekker luncht bij een café of op het vliegtuig stapt naar een exotische bestemming: de juiste zonnebril kan een enorm verschil maken voor je fashion statement.