Brooks Brothers.

Brooks Brothers, het oudste merk voor herenkleding in de Verenigde Staten, heeft al 200 jaar alle gebruikelijke haken en ogen van de mode-industrie weten te vermijden. Er zijn weinig kledingmerken die zo sterk worden geassocieerd met nette, stijve ontwerpen en traditionele stijlen als de Brooks Brothers, maar toch heeft het merk in haar lange geschiedenis al vaak voorop gestaan met de laatste innovaties. Met meer dan 200 winkels in de V.S. en verkooppunten in 45 andere landen, zal Brooks Brothers ongetwijfeld de derde eeuw van het bestaan van het merk ingaan met dezelfde klasse en elegantie als altijd.

Een merk met een rijke geschiedenis

Henry Sands Brooks opende in 1818 een winkel voor herenkleding in Manhattan, New York. Broods verkondigde dat hij niet alleen kleding wilde verkopen van “de hoogste kwaliteit en elegantie”, maar ook dat de kleding alleen bedoeld was voor mensen die “deze elegante stijl echt konden waarderen”. Het was een ietwat arrogante, maar wel effectieve marketing tactiek die hem tot zijn dood in 1933 erg ver bracht. Zijn vier zoons erfden toen het bedrijf en veranderden de naam in “Brooks Brothers”.

In een tijd dat alle pakken voor mannen custom-made waren, schreven de Brooks Brothers geschiedenis toen ze in 1849 de eerste pasklare pakken introduceerden — en dat was niet hun enige innovatie. De Brooks Brothers, die hun inspiratie uit Europa haalden, introduceerden de allereerste overhemden, foulard stropdassen, geruite sokken en Shetland truien in de V.S. Het merk staat echter nog het meest bekend om het feit dat het President Abraham Lincoln mocht kleden. Maar liefst 38 presidenten, waaronder President Obama, hebben pakken van de Brooks Brothers gedragen.

Pasklare stijl

Als het op pasklare kleding aankomt, is de belangrijkste contributie die de Brooks Brothers hebben gemaakt die van de ‘wash-and-wear’ overhemden. In 1953 werden overhemden geïntroduceerd die gemaakt waren van “Brooksweave”, een samenstelling van katoen, polyester en Dacron. De combinatie van de preppy style waar het merk bekend om stond en anderzijds de betaalbare en fijne materialen, hielpen Brooks Brothers door de tweede helft van de 20ste eeuw heen. In 1976 werd er een damescollectie uitgebracht en al snel hierna ook een kindercollectie.

Een merk dat met de tijd mee gaat

In 2007 richtte Brooks Brothers het Black Fleece label op: een collectie aan chique dames- en herenkleding, ontworpen door Thom Browne. Naast dit designer label, biedt het merk nu ook de luxe Gold Fleece collectie aan — de meest exclusieve collectie aan pakken voor heren die het merk heeft — en de Red Fleece collectie, die preppy kleding biedt voor de jongere generatie. Al blijft Brooks Brothers uiteraard de toon zetten als het op klassieke pakken aankomt, zal vooral het Red Fleece label er waarschijnlijk voor zorgen dat Brooks Brothers in de toekomst net zo succesvol blijft, met strakkere pasvormen en hippere, stylish modellen.