Converse.

Converse begon begin de 20ste eeuw als producent van winterschoenen met rubberen zolen in Malden, Massachusetts. Het merk deed het best goed, maar toen het in 1917 de Converse All-Star basketbalschoenen introduceerde, kreeg het pas echt nationale aandacht. De schoenen werden bijvoorbeeld gedragen door Charles H. “Chuck” Taylor, een basketbalspeler op de middelbare school die een enorme impact zou hebben op Converse.

Chuck Taylor All-Stars

Taylor, die een ontzettende voorliefde had voor basketbal, begon in 1921 als verkoper te werken voor Converse. Aan zijn ideeën om de All-Star sneaker zo aan te passen dat de schoen flexibeler zou zijn en meer steun zou bieden, werd gehoor gegeven. In 1923 werd zijn naam op het model gezet. De sneaker werd de best-verkopende basketbalschoen ooit. Pas in 1949 besloot het merk echter om de voorkant en buitenkant helemaal wit te maken, waardoor de schoenen de klassieke zwart-wit kleur kregen die mensen nog altijd met het iconische merk associëren.

Chuck Taylor hielp het merk door het hele land door te reizen en de Converse schoenen te verkopen bij zijn basketbal clinics. Hij werd zo bekend, dat hij bij de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog werd gekozen om als fitness adviseur te werken voor het leger. Chuck Taylor All-Star schoenen groeiden uit tot dé sneaker van het Amerikaanse leger en na de oorlog zorgden veteranen ervoor dat de schoenen nog populairder werden.

Bij iedereen populair

Ondanks dat het aandeel van Converse wat betreft de basketbalschoen niet zo groot is als vroeger, dankzij Adidas, Nike en Reebok die tijdens de jaren ’70 en ’80 populair werden, hebben de schoenen een soort cult status bereikt onder artiesten, muzikanten en andere creatievelingen. Celebrities als Kristen Stewart en Drew Barrymore hebben ze zelfs op de rode loper gedragen. Als je Converse schoenen in alle soorten en kleuren hebt, wordt dit vaak gezien als een soort statussymbool; rappers, gamers en atleten scheppen graag op over de honderden Converse schoenen die ze in hun kast hebben liggen.

Fashionable Favorites

Van DC Comics, Super Mario en Andy Warhol tot The Grateful Dead, Jimi Hendrix en Metallica — Converse staat bekend om haar special-edition schoenen die in samenwerking met entertainers worden ontworpen. Daarnaast biedt het merk een uitgebreide collectie aan casual kleding, waaronder overhemden, t-shirts, korte broeken en truien. Tegenwoordig is Converse in handen van Nike; het merk ontwerpt nog altijd sportschoenen, zoals de Converse CONS skateschoenen en Jack Purcell sneakers. Converse schoenen zijn tegenwoordig in elke kast van de modieuze man of vrouw te vinden.