Diesel.

Dit Italiaanse kledingmerk, Diesel, staat vooral bekend om haar designer jeans, Het merk is in het bezit van modetycoon Renzo Rosso, die onder de OTB Group ook in het bezit is van Marni, Maison Martin Margiela en Viktor & Rolf. Rosso kwam voor het eerst met mode in aanraking toen hij 15 was; nadat hij een cursus had gevolgd over weven, begon hij thuis met de hand spijkerbroeken te maken om ze vervolgens aan zijn vrienden te verkopen. Door de spijkerbroeken eerst over beton heen te halen, kregen ze een ruwere look.

Hoe hij een imperium opbouwde

Toen Rosso 22 was leende hij $4000 van zijn vader, zodat hij een aandeel van 40% kon kopen van Moltrex — een jeansproducent in handen van Adriano Goldschmied. In 1978 was er een internationale olie crisis, dus veranderden de twee de naam van het merk in Diesel, als verwijzing naar het alternatief voor benzine. Zeven jaar later had Rosso het hele bedrijf in handen. Met de gewaagde Rosso aan het roer, biedt Diesel sinds die dag een stylish alternatief voor iedereen die van jeans houdt.

Een ruwe look

Diesel was één van de eerste internationale merken die nieuwe designer jeans verkocht, die er ‘worn’ uitzagen. Het is echter de kwaliteit van het spijkergoed dat Diesel onderscheidt van concurrenten. De fabriek van het bedrijf is te vinden in Noord-Italië, waar heldere, schone rivieren stromen die naar de Adriatische zee leiden. Experts denken dat dit water wordt gebruikt om het materiaal te bewerken, waardoor het spijkergoed de unieke look heeft gekregen.

Klassieke casual kleding

Jeans blijven het pronkstuk van Diesel, maar het merk heeft een breed aanbod aan casual kleding voor dames en heren, waaronder ook jassen, truien, overhemden, rokjes, broeken en jurken. De collecties bestaan uit minder felle kleuren, simpele vormen en klassieke ontwerpen. De kleding straalt aan de ene kant een Europese look uit, terwijl er aan de andere kant ook de ruwe kant van het Amerikaanse Westen in te zien is. Spijkergoed blijft echter Diesel’s paradepaardje. Het merk biedt nog altijd ontzettend stylish jeans.