Lee.

Tegenwoordig is het merk Lee eigendom van VF Corporation, een van de grootste kledingbedrijven ter wereld. Het is een wereld van verschil ten opzichte van de nederige beginjaren van het merk dat zijn oorsprong kent in Salina, Kansas in de 19e eeuw. De Lee Merchant Company werd opgericht in 1889 als een kledingproducent die jassen en tuinpakken maakte voor de arbeidersklasse. Het merk behaalde succes in de vroege jaren van 20e eeuw door het introduceren van de Union-All jumpsuit, de eerste full-jacket overall ter wereld. Het was ontzettend populair bij monteurs, spoormedewerkers en boeren, wat van Lee een gevestigd merk maakte.

De Onverwoestbare Buddy Lee

In 1926 introduceerde Lee de eerste paar jeans met gulp die werd afgesloten door een rits, en het bedrijf begon de focus te leggen op het maken van jeans met een meer gepersonaliseerde pasvorm. Hierdoor werden meerdere heupmaten en broeklengtes aangeboden. In de jaren twintig zag ook de kleine mascotte, Buddy Lee, het levenslicht; een karakter dat een rol zou gaan spelen in de decennia die zouden volgen. Buddy had de taak om aan te tonen hoe sterk de jeans van Lee waren: of het nu ging om explosies, auto-ongelukken of touwtrekwedstrijden te paard, de mascotte van rond de 30 cm kwam altijd met een glimlach uit elke beproeving. Het bedrijf stond al bekend voor het maken van stevige werkkleding, maar met hulp van Buddy Lee verstevigde het bedrijf zijn reputatie als producent van duurzame kleding.

James Dean en Lee Jeans

Het bedrijf Lee koos de perfecte decennium om het merk uit te breiden naar casual kledij: de jaren 50. Jeans werden de gekozen kledingstuk van tieneridolen zoals Elvis Presley en rebelse acteur James Dean stond erom bekend om Lee jeans te dragen. De Lee 101Z Riders die Dean droeg in "East of Eden", een film uit 1954, werd snel een van de meeste populaire jeans van het bedrijf. Het merk begon zijn nieuwe lijn Lee Western wear te adverteren op de televisie gedurende de jaren 60 en in de jaren 70 verschoof de focus van het bedrijf naar modieuze kleding voor mannen, vrouwen en kinderen.

Terug naar de Basis

Lee biedt meerdere lijnen casual kleding aan: van de high-end Platinum collectie voor vrouwen tot de Premium Select Jean Collection voor mannen. Onder recente introducties valt de luxe denimlijn Lee 101: een collectie die voortborduurt op de work-wear waar het merk vroeger om bekend stond. Het merkt zet voort in het maken van vormpassende gepersonaliseerde kleding, waarbij zelfs een vrouwencollectie wordt aangeboden voor vrouwen met een voller figuur. Door kleding te ontwerpen dat duurzaam is, strak ontworpen is en goed geprijsd is, heeft Lee zijn positie verworven als een van de iconische kledingmerken van Amerika.