Pierre Balmain.

Als één van de grote haute couture modehuizen uit de naoorlogse periode bewijst Pierre Balmain dat het merk vandaag de dag nog net zo relevant is als toen de oprichter in 1945 de eerste collectie lanceerde. Mode-observators en fans zijn het erover eens dat hoofdontwerper Olivier Rousteing het leeuwendeel van de eer verdiend voor het succes van het merk. De jonge Franse ontwerper bemant sinds 2011 de leiderspositie in het leidende couture-huis van de 21e eeuw.

De Geschiedenis van het Pierre Balmain-merk

Pierre Balmain werd in 1914 geboren in de wereld van de mode. Zijn moeder en tantes hadden een kledingboutique in Parijs, Frankrijk, waar hij als kind werkte. Zelfs tijdens zijn studie architectuur was Balmain freelance modetekenaar voor een lokale ontwerper. Hij werd er al snel van overtuigd om zijn studie te laten vallen en een carrière als ontwerper na te jagen.

Na de Tweede Wereldoorlog opende Balmain zijn eigen modehuis met een collectie jurken die de “nieuwe look” hadden die zijn vriend Christian Dior populair had weten te maken. Rokken werden voller, tailles werden kleiner, lijnen werden schoner en materialen werden luxueuzer. De collectie leverde hem de goedkeurig op van de rijke en beroemde mensen, waaronder schrijfster Gertrude Stein, de Hertogin van Windsor en actrice Katharine Hepburn.

Het Ontstaan van een Beweging

Oscar de la Renta wordt over het algemeen beschouwd als de meest succesvolle ontwerper die aan het roer van het huis stond in navolging van Balmain’s dood in 1982. De ontwerpen van De la Renta voldeden aan de couturevisie van de oprichter, die hij omschreef als “het ontstaan van een beweging”. De reputatie van het merk als schepper van kunstige ontwerpen met structuur en vorm werd onder de leiding van Oscar de la Renta stevig gevestigd, hoewel deze reputatie iets afnam na zijn vertrek. Velen zijn ervan overtuigd dat Olivier Rousteing de glorie van het huis zal herstellen.

De Eigentijdse Pierre Balmain-stijl

Rousteing krijgt het voor elkaar om het karakteristieke, scherpe vakmanschap waar Pierre Balmain om bekend stond te combineren met een passie voor trendzettende ontwerpen. Nadat hij een grote rol speelde in de herintroductie van kleding geïnspireerd op de jaren ’70 richtte Rousteing vervolgens zijn pijlen op de krachtige schouders, grote riemen en geplooide volants uit de jaren ’80.

Hoewel het niet valt te ontkennen dat de kleding van Pierre Balmain wordt verkocht voor coutureprijzen, weten de fans dat hun aankopen altijd trendleiders zullen zijn. Met beroemde vrienden zoals Rihanna, Beyoncé en de Kardashians die volop selfies posten van Rousteing’s nieuwste catwalkcreaties, heeft Pierre Balmain meer dan een miljoen nieuwe fans en followers erbij gekregen.