Ralph Lauren.

Een van de meest erkende en meest productieve Amerikaanse ontwerpers, Ralph Lauren, heeft meer dan 500 shops in 80 verschillende landen, met een omzet van bijna 7 miljard dollar (2014). De man die het mode-imperium bouwde begon zijn leven in 1939 als Ralph Lifhitz in New York City. Hij begon met het maken en verkopen van stropdassen aan zijn medeklasgenoten tot hij nog op de middelbare school zat en werd een verkoper voor een stropdassenbedrijf kort nadat hij afstudeerde. In 1966 begon hij zijn eigen stropdassenonderneming met een klein budget, hij opende zijn eerste winkel in 1967 en begon met een herenkledinglijn die hem een COTY Award opleverde in 1970.

Het polo merk

Ralph Lauren’s logo, de met een mallet slingerende polospeler, verscheen voor het eerst in 1972 toen de ontwerper een vrouwenkledinglijn ontwierp in een klassieke mannenstijl. Hetzelfde jaar lanceerde hij zijn beroemde piqué katoen polo shirts voor mannen in een regenboog van verschillende kleuren. Robert Redford droeg Lauren’s ontwerpen in de film „The Great Gatsby” in 1974. Diane Keaton droeg zijn op herenkleding geïnspireerde kledinglijn in de film „Annie Hall” van Woody Allen in 1977. In de tachtigerjaren had Lauren zijn reputatie als een ontwerper van wereldklasse gevestigd.

Dromen ontwerpen

„Ik ontwerp geen kleding, ik ontwerp dromen”, heeft Lauren eens gezegd, en die uitspraak vat de aanpak die hij heeft ten opzichte van mode samen. Lauren is bekend om zijn levensstijladvertentiecampagnes waar hij een droomwereld creëert en suggereert dat het dragen van zijn kleding mensen de mogelijkheid geeft om in deze levensstijl te komen. Lauren heeft een aantal levensstijlfantasieën gebruikt in zijn ontwerpen over de afgelopen 50 jaar, van college vrijetijdskleding en Native American en safari prints tot mode geïnspireerd op de twintiger jaren.

Het herdefiniëren van de Amerikaanse stijl

Door het inbeelden van een omgeving waarin mensen graag willen wonen en dan kleding te ontwerpen die in die droomomgeving gedragen kan worden heeft Lauren een element van fantasie aan klassieke Amerikaanse ontwerpen toegevoegd. Gemaakt met fijne stoffen met een uitzonderlijke aandacht voor details bevat zijn collectie vrijetijdskleding, sportkleding, schoeisel die onder verschillende merken op de markt gebracht worden. Ralph Lauren verkoopt eveneens accessoires, horloges, juwelen en woninginrichting. De gemeenschappelijke kenmerken die alle Ralph Lauren producten delen zijn een gevoel van luxe, elegantie en tijdloze stijl.