Sperry Top Sider.

Sperry Top-Sider biedt alledaags schoeisel, alledaagse accessoires en kleding in nautische stijl voor mannen en vrouwen. Het merk werd in 1935 opgericht en werd in 2012 overgenomen door de Amerikaanse schoeiselproducent Wolverine World Wide. Het merk heeft in de afgelopen jaren een heropleving in de populariteit doorgemaakt nadat topontwerpers het heritage-label in hun catwalkshows verwerkten. In antwoord op de hernieuwde interesse in het merk heeft het bedrijf het “Top-Sider”-gedeelte van de naam laten vallen. Het merk is tegenwoordig simpelweg bekend als Sperry.

De Schoeisel-wereld Instappen

Totdat Paul A. Sperry in 1935 een nieuwe soort bootschoen bedacht was het dragen van alledaags schoeisel tijdens een ontspannen dag zeilen een glibberige aangelegenheid. Nadat hij bijna het leven liet omdat hij zijn evenwicht en vervolgens zijn grip op het dek verloor, raakte Sperry geobsedeerd met het ontwerpen van een antislip-zool. Op een winterdag zag hij zijn hond over het ijs rennen en op dat moment realiseerde hij zich dat het dier dankzij de natuurlijke groeven in zijn poten de benodigde wrijving had. Gebruik makend van een snijtechniek die in de jaren ’20 werd ontwikkeld creëerde Sperry een stoffen schoen met een visgraatmotief in de rubberzolen.

De Ruige Zeeën der Mode Navigeren

Sperry’s bootschoenen werden al snel de nautische schoen naar keuze voor schippers over de hele wereld. Ze werden vanwege het makkelijk-te-dragen moccasin-ontwerp ook snel overal overgenomen door fashonista’s die van comfort houden. Naarmate de tijd verstreek werden de schoenen echter zo sterk verbonden aan de preppy Hamptons-stijl dat ze vaak werden bespot alszijnde te keurig. Het introduceren van nieuwe stijlen met felle kleuren en prints heeft bijgedragen aan de heropleving van het merk.

Cool Dankzij Samenwerking

Dankzij de samenwerking met merken zoals Outsiders, Barney’s en J. Crew blijft de populariteit van Sperry Top-Sider stijgen. De invoerinig van nieuwe lijnen voor mannen, vrouwen en kinderen heeft het merk ook erg geholpen. Vandaag de dag biedt Sperry vele schoenontwerpen en —stijlen, evenals een breed assortiment accessoires zoals hoofddeksels, sjaals en zonnebrillen. Het merk heeft ook gelimiteerde collecties van alledaagse kleding, waaronder badkleding, t-shirts, truien, jurken en vesten.

Bootschoenen zijn nog steeds Sperry’s bestsellers, mede dankzij beroemde fans zoals Kanye West en Pharrell Williams. De frisse kijk van het label op de klassieke bootschoen heeft het bedrijf en het erfgoedmerk nieuw leven ingeblazen.