Stetson.

In 2015 vierde Stetson, de maker van de wereldberoemde cowboyhoed, één van de overgebleven symbolen van het Wilde Westen, haar 150e verjaardag. Om deze gelegenheid te vieren bracht het iconische merk een verzamelaarseditie in gelimiteerde oplage van één van de meest geliefde hoed-, laars- en t-shirtontwerpen op de markt in een jaar dat bol staat van de vieringen die in steden over de hele wereld plaatsvinden. Het geheel is een passend eerbetoon aan John B. Stetson, de man aan wie de creatie van de originele cowboyhoed wordt toegeschreven.

De Geschiedenis van Stetson

John Stetson werd in 1830 geboren in Orange, New Jersey. Hij werkte tot in de jaren 1860 in de hoedenmakerswinkel van zijn vader, waar hij moest stoppen omdat hij tuberculose opliep. In de hoop weer gezond te worden trok hij naar het westen en Stetson belandde als goudzoeker in Colorado. Tijdens een jachtreis met zijn vrienden liet hij zijn hoedenmakersvaardigheden zien door ter plekke een hoed in elkaar te flansen van een bevervacht. Met de ongewoon brede rand en de hoge kroon bood de hoed bescherming in alle weertypes en Stetson droeg de hoed gedurende de rest van de reis.

In 1865 verhuisde Stetson naar Philadelphia, Pennsylvania om daar zijn eigen hoedenmakerij te openen. In aanvulling op het aanbod gleufhoeden en bolhoeden die in die tijd populair waren introduceerde Stetson ook een versie van de hoed die hij maakte tijdens zijn tijd in het Westen, die hij stoutmoedig “de baas van de vlaktes” noemde. De combinatie van de hoge prijs en het extra grote ontwerp maakte van de hoed een symbool voor succes. In 1886 was de John B. Stetson Hat Company uitgegroeid tot de grootste hoedenproducent ter wereld.

Onbetaalde Goedkeuring door Beroemdheden

Een groot deel van de nog steeds voortdurende populariteit van de Stetson is te danken aan de lange lijst beroemdheden, filmsterren, country-zangers en –zangererssen en politici die de iconische hoed hebben gedragen. Annie Oakley droeg een Stetson in Buffalo Bill’s Wild West Show, Generaal George Custer droeg er één tijdens de slag van Little Big Horn en beroemdheden zoals Gene Autry en John Wayne droegen er één in de Western-films. De Stetson die J. R. Ewing droeg in de televisieserie “Dallas” wordt tentoongesteld in het Smithsonian National Museum of American History.

Wild Westerse Kleding

In aanvulling op Stetson’s uitgebreide collectie hoeden verkoopt het merk een volledige lijn Western-kleding, -laarzen en –accessoires zoals riemen, tassen, zonnebrillen en geuren voor mannen en vrouwen. Van duurzame spijkerbroeken en overhemden tot jassen en jurken, het Stetson-merk kenmerkt zich door het gebruik van hoge-kwaliteit materialen, fijn vakmanschap en een look die je doet denken aan de cultuur, gebruiken en mode in het Wilde Westen.