Stussy.

Stussy is een iconisch streetwear merk met een typische Californië beach vibe, dat bekend staat om haar graffiti-achtige logo. Het merk, dat werd opgericht door surfboard-maker Shawn Stussy, veroverde in de jaren ‘80 uit het niks de mode-industrie — al snel ontstond er een loyale groep fans, waartoe vooral rappers, hip-hop artiesten, skaters en surfers behoorden. Stussy heeft urban streetwear populair gemaakt — en de manier waarop de mode-industrie kleding voor de jeugd ontwerpt, voor altijd veranderd.

Een korte geschiedenis van Stussy

Stussy, een kledingmerk wat de modewereld behoorlijk heeft opgeschud, begon in 1980 toen Shawn Stussy zijn achternaam op de surfboards begon te zetten die hij in Laguna Beach (Californië) maakte en verkocht. Om zijn surfboards op een beurs te promoten, drukte hij zijn handtekening ook op een stapel zwarte t-shirts. Binnen drie dagen, kreeg Stussy meer dan duizend bestellingen binnen voor de t-shirts. Het werd al snel duidelijk dat de kortste weg naar succes was om een kledingmerk op te richten.

Stussy werkte samen met een vriend genaamd Frank Sinatra — geen familie van de beroemde zanger — en richtte het kledingmerk naar zijn eigen naam op in 1984. Het merk was meteen populair. In 1992 waren overal ter wereld Stussy boutiques te vinden en maakte hij $20 miljoen winst. In 1996 verkocht Stussy zijn aandelen aan Sinatra. Tegenwoordig wordt het bedrijf door Frank’s zoon David Sinatra bestuurd.

Style sampling

Net als de hiphop DJ's die hem inspireerden, gebruikte Stussy verschillende samples uit de kunstwereld en uit graphics en symbolen die overal ter wereld populair waren binnen urban subculturen. Door deze ontwerpen op casual classics te drukken, zoals Amerikaanse varsity-jasjes of sportshirts, ontstond er een nieuwe, hippe look voor jonge mensen die de subtext van de kleding begrepen. Door de jaren heen, groeide het merk uit tot een trendy merk dat nooit haar urban roots zal vergeten. Stussy heeft ook meerdere samenwerkingen gehad met andere merken, waaronder bijvoorbeeld met Nike, Converse, Dr. Martens, hot-rod subcultuur merk MQQNEYES en Nederlands streetwear merk ‘Patta’.

Stussy collecties

Stussy heeft collecties met casual kleding en accessoires voor dames en heren, variërend van sweaters en truien tot t-shirts en zonnenbrillen. De Californië beach vibe is nog altijd terug te vinden in het merk, doordat de sportieve kleding een soort relaxte zelfverzekerdheid uitstraalt. Of het nu om een vestje gaat met een asymmetrische roklengte, een stoere trui of een leuke parka jas, Stussy blijft een goede keuze voor street-smart fashionistas en stylish mannen.