Topshop.

De geschiedenis van Topshop begon toen een Lithueense emigrant, Montague Burton, in 1900 aankwam in Groot-Brittannië. Burton werkte als marskramer tot 1903, toen hij een winkel opende die kant en klare maatpakken verkocht. Die eerste winkel zorgde ervoor dat er daarna heel wat Burton winkels over het hele Verenigd Koninkrijk open gingen. In 1946 nam Burton het vrouwenmerk Peter Robinson over. Topshop werd in de jaren ’60 geïntroduceerd als een lijn voor jonge vrouwen binnen de Peter Robinson winkels. Het label werd zo populair, dat het in 1973 een eigen merk werd.

Een Jong Merk

Toen Topshop wegging bij Peter Robinson, werd er beslist dat de nieuwe winkel zou focussen op het aanbieden van kledij voor jonge vrouwen tussen 13 en 24 jaar. Deze aanpak bleek succesvol. Het merk opende 55 winkels op twee jaar tijd en tegen 1978, was Topshop in het bezit van meer dan 30 procent van de winst van de Burton Group. Begin jaren ’90, begon Topshop samen te werken met haute couture merken om nieuwe collecties voor de winkel te maken, wat het bedrijf nog populairder maakte. Vandaag zijn er meer dan 500 Topshop winkels verspreid over 37 landen, waarvan 300 winkels in de U.K..

Topshop in de 21ste Eeuw

In 2007 ontwierp supermodel Kate Moss een collectie voor Topshop, het begin van een nieuwe periode van samenwerkingen met beroemdheden. Artiest Stella Vine volgde met een collectie van t-shirts en jurkjes geïnspireerd door haar kunst. In 2014 creëerde Beyoncé een sport- en fitnesslijn voor het merk Parkwood Topshop Athletic, die uitkwam in 2015. Het succes van Topshop is te wijten aan het volgen van de nieuwste trends, waarbij mode gemaakt wordt die altijd hedendaags oogt.

De casual kledij van Topshop bevat alles van jurken, truien, vesten en jeans tot sokken, lingerie, pyjama’s en schoenen. Het merk biedt ook een groot assortiment aan accessoires aan, waaronder tassen, juwelen, hoeden, sjaals en zonnebrillen. De premium lijn van het merk heet Boutique, die limited edition stukken gemaakt van luxueuze materialen bevat. Topshop toont elk jaar de collectie van zijn eigen designers tijdens London Fashion Week.