Vans.

Het Amerikaanse schoenenmerk Vans, wat in Zuid-Californië werd opgericht, is vandaag een onderdeel van de VF Corporation — ‘s werelds grootste particuliere conglomeraat wat betreft hoofdaccessoires. Vans is vooral bekend om haar uitgebreide collectie aan schoenen, maar het merk heeft daarnaast ook een breed aanbod aan sportieve kleding en accessoires. Verder is Vans bekend omdat het merk ontzettend veel sport teams en sport wedstrijden sponsort.

Een korte geschiedenis

In 1966 kwamen vier ondernemers bij elkaar om een schoenenwinkel te openen: de Van Doren Rubber company, vernoemd naar de broers Paul en James van Doren die het jonge bedrijf in hun bezit hadden. De schoenen waren niet helemaal op tijd af voor de grote opening; er waren alleen showmodellen van de drie verschillende types bootschoenen die in de collectie waren opgenomen. Er was echter veel interesse in de schoenen — en zo kwam er een behoorlijke productie op gang van de schoenen, die vandaag bekend staan als het ‘Authentic’ model. In de jaren hierna, opende Vans nog eens 70 verkooppunten: in Californië en verspreid over de VS.

Sportieve ontwerpen

Skateboarders waren al snel fan van de Vans schoenen. Doordat de schoenen een stevige constructie hadden en een profielzool, waren ze ideaal om te dragen tijdens het sporten. In 1975 ontwierp Vans het ‘Era’ model, in samenwerking met skateboard-legende Tony Alva. In 1976 bracht het merk ook de Slip-On lijn uit, voor BMX’ers. Vans waren eind jaren ‘80 al behoorlijk populair in Californië, maar pas toen Sean Penn een paar Slip-Ons droeg in de film "Fast Times at Ridgemont High", ontving het merk ook internationale erkenning.

Outdoor-kleding

Vans heeft niet alleen verschillende collecties aan sportieve schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen, maar produceert ook kleding en accessoires voor mensen die graag buiten zijn. De damescollectie bestaat onder andere uit jurkjes, sweaters, jassen, parka's en houthakkersblouses. De collectie wordt verder aangevuld met accessoires zoals sokken, leggings, beanies en rugzakken. De recente ‘Mountain Edition’ collectie bestaat uit modieuze schoenen en kleding, die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn.

West Coast Stijl

Één van de redenen dat Vans zo hip is, is de associatie met de Westkust van Amerika — de ‘roots’ van het merk bevinden zich namelijk in Californië. Deze West Coast stijl komt vooral terug in de felle kleuren en speelse patronen van de ‘California Collection’, die bestaat uit lage en hoge sneakers, slip-ons en laarzen. Daarnaast biedt de ‘Lifestyle Collection', die bestaat uit moderne en trendy ontwerpen, ook vrouwen die graag outdoor zijn de kans om de West Coast stijl te vertegenwoordigen.