Von Dutch.

Het multinationale kledingmerk ‘Von Dutch’ heeft haar bestaan te danken aan Kustom Kulture – een term die wordt gebruikt om de mode, cultuur en kunst te beschrijven die geassocieerd wordt met het bouwen van Amerikaanse custom cars. Het kledingmerk is vernoemd naar Kenny “Von Dutch” Howard, een kunstenaar die in de jaren ’50 alles wist van het ‘pinstriping’ van auto’s en motors. Nadat Howard in 1992 overleed, hielp de Deense ondernemer – en auto-enthousiast – bij de transformatie van Von Dutch van niche merk tot populair kledingmerk voor heren en dames.

Het begin van de autocultuur

Kenny Howard, geboren in 1929, was de zoon van een ‘sign painter’: iemand die met de hand de ‘signs’ op reclameborden en billboards maakt. Hij wordt ook wel de ‘Godfather of Modern Day Pinstriping’ genoemd en hij begon al met het verven en decoreren van motoren toen hij 15 was. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Zuid-Californië, waar hij helemaal opging in de typische cultuur die om de klassieke Amerikaanse auto’s heen was ontstaan – en waar hij zelf aan had meegeholpen! Toen Sorenson Howard’s werk zag in de jaren ’90, wilde hij meteen investeren in Von Dutch. Toen de Franse ontwerper Christian Audigier later bij het bedrijf werd betrokken, werd de collectie verder ontwikkeld en de brand awareness vergroot.

Beroemde fans

Audigier’s strategie om het vernieuwde merk te promoten, bestond uit het overtuigen van celebrities om de Amerikaanse kleding te dragen terwijl ze gefotografeerd werden. Vooral begin jaren ‘2000 was Von Dutch populair, toen het merk gedragen werd door popsterren zoals Justin Timberlake, Britney Spears, Madonna en Whitney Houston – deze celebs droegen bijvoorbeeld hoeden, t-shirts, jeans en jasjes van het werk terwijl ze gespot werden door de paparazzi. Ondanks dat Audigier niet meer werkzaam is voor het merk, richt Von Dutch zich voor haar marketingstrategie nog steeds op celebrities. Pasgeleden is Kylie Jenner gespot in Zuid-Californië, terwijl ze Von Dutch kleding droeg.

De Von Dutch stijl

Von Dutch speelt nog altijd een belangrijke rol in Kustom Kulture, met een nieuwe collectie van de originele trucker petten die het merk verkoopt. Von Dutch kleding zorgt er snel voor dat je een hippe outfit bij elkaar hebt, met vintage spijkerjasjes en truien en t-shirts met moto graphics. Of je nu naar een rock concert gaat of een ritje achterop een motor gaat maken; met dit oer-Amerikaanse merk, zie je er altijd cool uit.