Woolrich.

Maar weinig kledingmerken in de Verenigde Staten krijgen het woord “erfgoed” opgeplakt. Toch wordt Woolrich zo omschreven. Het is het oudste outdoorkledingmerk van het land. John Rich en Daniel McCormick startte het bedrijf als een wolfabriek waar een stevige stof gemaakt werd voor pioniers. Nadat Rich McCormick’s deel van het bedrijf in 1843 had overgekocht, verhuisde het merk naar een stadje dat nu bekend staat als Woolrich, Pennsylvania. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861 begon, verkocht Woolrich sokken, dekens en jassen aan het leger. De herdenkingsdekens voor de Burgeroorlog zijn nog steeds veel gevraagd.

Buffalo Check shirts tot Arctic parka’s

Het bedrijf begon wollen kleding tijdens de jaren 1840 te produceren, waaronder jassen, broeken en kappen. Het merk gebruikte al snel de naaimachine en Woolrich was het eerste bedrijf dat ritsen stak in mannenbroeken. In 1850 introduceerde Woolrich het Buffalo Check shirt, geïnspireerd door een kudde buffalo’s die één van de ontwerpers van het bedrijf bezat. Het kledingstuk was zo populair bij jagers dat het “the Pennsylvania Tuxedo” genoemd werd.

Het merk kreeg snel de reputatie dat het kwaliteitskleding voor barre weersomstandigheden verkocht, waaronder de Artic Parka, wat nog steeds één van de meest populaire artikelen is van het merk. Woolrich produceerde ook kleding voor de derde expeditie naar Antarctica van Admiraal Richard E. Byrd. Daarvoor maakte het bedrijf broeken, hemden en jassen die speciaal gemaakt waren om de ontdekkers warm te houden in temperaturen lager dan min 60 graden Fahrenheit.

Acht generaties later

Woolrich past zich al 185 jaar aan de veranderende outdoormode aan. Nadat ze door een crisis zijn gegaan in de tweede helft van de 20ste eeuw, heeft Woolrich zichzelf heruitgevonden als een lifestyle merk, waarbij veel buitenhuisproducten worden aangeboden, waaronder tuinmeubels. In 2012 kwam het bedrijf in het nieuws toen het chino broeken voor de “modebewuste” wapeneigenaar op de markt bracht met een extra zak om een wapen in op te bergen. Het bedrijf is nog steeds het meest bekend voor zijn klassieke buitenkleding, die alles omvat van jassen tot sokken en schoenen.

Woolrich heeft verschillende collecties voor mannen, vrouwen en kinderen, van de erfgoed collectie Woolrich Original tot de jonge Woolrich White casual kledinglijn. Er is zelfs een luxelijn die Woolrich John Rich en Bros genoemd wordt en een trendy designer collectie die Woolrich Woolen Mills heet.