Jeansjurken.

Van skinny jeans en korte broeken tot broekrokken met wijde pijpen en kokerrokken, denimmode was er volop te zien tijdens de modeshows voor de zomer van 2015. Als de ontwerpen zich van de catwalk naar het kledingrek verplaatsen, zijn het echter de denim jurken die ieders aandacht trekken. Ze bieden een zeldzame combinatie van een modieuze stijl met een comfortabele pasvorm en zijn daarmee de perfecte kleding voor het lente- en zomerseizoen. Of je nu op zoek bent naar een jurkje om te dragen naar een muziekfestival of een jurk die zowel op het werk als in je vrije tijd kan dragen, de grote keuze aan jeansjurken die beschikbaar zijn zorgen ervoor dat je zeker zult slagen.

Je mogelijkheden vergroten

Het meest opvallende aan de jeansjurken van dit jaar is dat je ze in iedere lengte, kleur, vorm en stijl denkbaar kunt vinden. Je kunt een denimjurk vinden voor iedere gelegenheid, van klassieke overhemdjurken voor iedere dag tot couture jurken ontworpen door Velantino en Bottega Veneta. Als het gaat om kleur dan zijn traditioneel donkerblauw en zwart de meest populaire opties, maar er zijn ook mooie jeansjurken in lichtere kleuren. Alhoewel de stijlen van denimjurken dit jaar variëren, delen ze een aantal gemeenschappelijke kenmerken. De ontwerpen zijn voornamelijk rustig en strak met creatieve details die een echt fashion statement maken.

Winnende ontwerpen

Alhoewel er avant-garde ontwerpen zijn tussen de collectie van jeansjurken dit jaar, heeft de klassieke overhemdjurk zich ontpopt als de favoriet om voor te gaan. Met lange mouwen en knoopjes van top tot teen is de jurk geschikt om te dragen naar kantoor door er een paar simpele zwarte pumps onder te dragen, en met sprankelijke sieraden erbij kun je er een avondje mee uit. Alexa Chung heeft een jeugdige jeansjurk met twee zakken in haar collectie voor AG Jeans. Voor een meer volwassen look kun je niet om Stella McCartney's midi-jurk met verlaagde taille heen. Voor een denimjurk met een beetje Western stijl is Gucci's cowgirl jurk in twee getoonde kleuren met metalen knoppen, een leren riem en stiksels een winnaar.

Kort en liefelijk

Bijna net zo populair als de overhemdjurken met lange mouwen, laten dit jaar de schattige mouwloze mini denimjurken zich ook overal zien. Veel mini’s hebben een trendy geraffelde zoom, terwijl anderen zijn voorzien van een verlaagde taille. Simpel, kort en ultravrouwelijk, zijn ze perfect voor casual uitstapjes in de stad. Terwijl het duidelijke silhouet op zichzelf een frisse en modieuze look heeft, biedt het ook een perfecte decor voor een aantal gedurfde accessoires. Kleed de eenvoudige stijl aan met een oversized felgekleurde tas, een paar flatform sandalen of een verfraaide riem. Met het toevoegen van een paar donkere leggings en een chique blazer of jas kan je de simpele jurk zelfs in de lente, zomer én herfst dragen.

De nieuwe garderobe basic

Van Bottega Veneta's zwarte asymmetrische jeansjurk tot de imitatie denim sheath jurk van Jason Wu, denimjurkjes komen er in meer variaties dan zijn op te noemen. Dat belooft veel goeds voor iedere fashionista die comfortabele kleding waardeert. Met zoveel denim jurken in collecties van dit jaar, is het duidelijk dat de ontwerpers klaar zijn om de regels te veranderen over wat chique en wat casual is. Denim wordt eindelijk gezien als het veelzijdige materiaal dat het is, een stof die kan worden gebruikt in jurken voor elke gelegenheid.